Som ni alla redan säkert vet om ni följer denna blogg, så gillar jag att ta till vara på allt och slänga så lite som möjligt. Dels för miljöns skull och samtidigt för att det är väldigt kul att försöka ta till vara på så mycket möjligt av råvarorna.
När jag köper kyckling köper jag nästan alltid hela kycklingar, gärna majskyckling från Bjäre, dels för att denna majskyckling smakar utsökt, mycket mer än de snabbuppfödda kycklingarna hos Kron eller Guldfågeln. Sedan är denna kyckling även uppfödd på ett mer humant och näst intill ekologiskt sätt.

När man köper hel kyckling får man ganska snabbt väldigt mycket kycklingskrov (ben) över, något som säkert de flesta slänger i soporna, då de flesta inte vet vad man kan göra med dem. Själv fryser jag in dem och sparar dem där tills jag fått ihop några stycken, då plockar jag fram dem igen och kokar den mest fantastiska kycklingbuljongen på dem, som faktiskt är enklare än många säkert tror. Jag brukar även spara och frysa in toppar av purjolök, morötter som blivit mjuka osv. som är väldigt användbart vid buljong och fondkokning. Många tänker nu säkert varför ska jag göra detta, när det redan finns att köpa färdiga  fonder och buljonger på flaska eller tärning i butiken? Visste ni att dessa buljonger och fonder mer eller mindre alltid är färgade och på kemisk väg smaksatta saltblandningar, något som egentligen inte skulle fått bära namnet fond eller buljong, dessutom så är de fullproppade med de så beryktade glutamaterna som även har påvisats vara cancerogena och kraftigt allergiframkallande.

InnehållsförteckningKycklingbuljong
Vatten, Salt, Jästextrakt, Socker, Kycklingextrakt 5,6%, Kycklingfett, Modifierad Stärkelse, Arom (Med Bl.A. Kyckling), Antioxidationsmedel (Citronsyra).

Så här kan innehållsförteckningen se ut hos en välkänd producent av kycklingfond, notera att kycklingextrakt som dessutom är ett extrakt kommer efter både salt och socker samt att den tredje största ingrediensen är jästextrakt som är en smakförstärkare som fungerar på samma sätt som de beryktade glutamaterna.
Den stora frånvaran av riktig kyckling i denna kycklingprodukt gör det även nödvändigt att sätta till en konstgjord kycklingarom för att få den rätta smaken på den produkt.

Nej, då är det bättre att göra sin egna kycklingbuljong/fond som både är enkelt och mycket godare en den köpta fuskprpodukten från butiken, sedan vet du vad du stoppar i dig med. Så här gör jag min kycklingbuljong.

Kycklingbuljong

6 kycklingskrov
3 purjolökstoppar(det gröna)
1 hel vitlök delad på två
4 morötter
1/2 rotselleri
2 gula lökar
1 chili
En kvist rosmarin
En kvist timjan
5 lagerblad
10 svartpepparkorn
Vatten så det täcker

Gör så här

1. Ta ut skroven och eventuella grönsaker  från frysen så att de tinar.

2. Sätt ugnen på 250°.

3. Rosta av kycklingskrov så de blir gyllenbruna, placera dem i en rymlig gryta, själv har jag en på 10 liter.

4. Fyll på med vatten så att det täcker och koka upp.

5. Skumma sedan av fett och skum från kycklingens protein som bildas på ytan, skumma av väl, så blir buljongen klar och fin och får en bättre smak.

6. Tillsätt sedan grönsakerna och låta koka upp på nytt. Sjud sedan buljongen på medellåg värme i ca 4-5 timmar, fyll då och då på med lite mer vatten, så att det täcker benen, samt skumma av mer om det bildas mer skum på ytan.

7. Sätt sedan av värmen och låt stå och dra en stund innan du silar av fonden genom en finmaskig sil.

8. Kyl ner buljongen eller koka ner den ytterligare för en mer koncentrerad smak.

9. Häll upp i små boxar och förvara dem i frysen och plocka fram vid behov. Buljongen håller ca 1 vecka i kylen, men kokas den upp vart 5e dag så håller den mycket längre än så. Om du kokar ihop den till en mer koncentrerad fond, kan du frysa in den i isfack och  använda dem på liknande sätt som en buljongtärning.

Ett litet tips. Plocka gärna bort köttet från de kokta skroven, passar perfekt som salladskyckling eller som i mina kycklingwraps som du hittar här eller på en pizza. Själv fick jag ut nästan ett kilo salladskykling på mina skrov, som annars bara hade gått i soporna!