Jag heter Daniel Mårdh och det är jag som är personen bakom detta företag. Min yrkeskarriär startade redan tillbaka på det tidiga 80-talet, när jag fick min första ståpall i köket och fick lov att hjälpa min mamma att röra i grytorna, när middagen skulle tillagas. Det var inget tvivel för någon, eller minst mig själv att jag skulle fortsätta att röra i grytorna, även i framtiden. Så när det var dags för gymnasieval, var det inte svårt att veta att jag skulle söka in till hotell & restaurangprogrammet i Växjö.

Redan under gymnasitiden jobbade jag extra i köken som hjälpreda och diskplock. När jag var klar med min utbildning fick jag jobb direkt som kock på ett världshus i Växjö. Men bara efter ett halvår flyttade jag till England för att prova lyckan där. Och som Swedisch junior chef, lyckades jag införa både en svenskinsperierad meny vid sidan av den ordinarie och ett svensk smörgåsbord varje fredagslunch. Min yrkeskarriär som kock fortsatte sedan tillbaka i Sverige, först i de svenska fjällen och sedan i Skåne hos bröderna Nilsson innan jag åter igen lämnande landet för Norge denna gång. Där jag både fick lära mig att Norrmän verkligen gillade att åka skidor och att det kunde sluta med barn och kärlek om man flirtade för mycket med kockeleverna i restaurangköket.

Efter 1,5 år i Norge, var det äntligen dags att komma hem till Växjö igen och jobba några år. Under dessa åren tog mitt intresse för mat och hälsa form och jag började även träna regelbundet. Så från tjocksmock till superfit styrde jag kosan tilll Göteborg och min nuvarande hemstad, där jag sökte mig in på kost och friskvårdsprogrammet.Men efter ett år så kom jag på fördelen med att istället läsa vidare till kostekonom och våren 2011 hade jag till slut min kandidatexamen som kostekonom.

Full av positiv motivation och ambition sökte jag mig ut på den nya för mig breddade arbetsmarknaden och sökte jobb. Konkurrensen om jobben inom denna sektor visade sig knivskarp och jag fick vänta ända tills hösten innan jag landade mitt första kostchefsjobb hos en stor matproducent till många privatskolor i Göteborgsområdet. Där fick jag använda mina kunskaper från min 3-åriga utbildning och skaffade mig även mera kunskaper inom området, speciellt om matöverkänslighet och allergi som var en stor del av mina arbetsuppgifter.

Hösten 2013, tänkte jag att det skulle vara kul om jag kunde få användning av hela min breda kunskap inom restaurang och kostekonomi, så ja bestämde mig för att testa mina vingar och starta mitt alldeles egna företag.

Vem är Kostekonom Daniel?

Vem är då Daniel Mårdh ? Jag är en person som brinner för mat som är lagad från grunden utan en massa konstigheter och är en konstant motståndare till onödiga tillsatser och fusk. Som allt som oftast används inom livsmedelsindustrin för att dölja, dåliga råvaror eller en chans att tjäna extra pengar, genom att föra konsumenter bakom ljuset. Personligen ser jag att man ska laga så mycket mat från grunden som är möjligt. Även om det finns bra genvägar att ta till ibland, om tiden är knapp, eller om de rätta handlaget och kunskapen saknas. Men att köpa en produkt som knappast innehåller den ingrediens som utlovas som huvudråvara. Eller där huvudingredienserna är vatten och olika förtjockningsmedel, tillsammans med artificiella aromer och färgämnen, är knappast något man bör eftertrakta.

Jag försöker också värna om miljön så mycket jag kan genom att köpa kravmärkta eller ekologiska livsmedel så långt som är möjligt eller som är ekonomiskt försvarbart. I annat fall försöker jag köpa livsmedel som är så närproducerat som möjligt. Det innebär att även jag köper livsmedel från andra sidan jorden, då vissa saker inte går att odla här helt enkelt och är för gott för att undvika. Men i det stora hela så blir det mest närproducerade livsmedel efter säsong.

Jag är också en väldigt hälsomedveten person och föredrar att laga mat som även är gynnsam för din hälsa, även om jag klart som de flesta andra kan festa till det med pizza och bakverk ibland.

Jag vill att våra barn och äldre inom den offentliga måltiden ska få hälsosam mat, fast ännu viktigare att de även får god och vällagad mat som de vill äta. För vad är det för mening att laga hälsosamt, om de ändå inte vill äta det.

Med vänliga hälsningar Daniel Mårdh