Banoffe pie eller Banoffee paj om man översätter till svenska är ett klassiskt brittiskt bakverk som får mig att minnas min tid borta i England i början av 2000-talet.

Banoffee pie är en engelsk dessertpaj gjort på banan, grädde och toffee, en kola gjord på kondenserad mjölk (dulce de leche). Pajgrunden är gjord antingen på klassisk mördeg eller på smulade kex och smör, personligen tycker jag bäst om det sistnämnda och använder mig av klassiska digistivekex i min bas.
Denna desserten är väldigt enkel och snabb att göra, då du även kan köpa färdig dulce de leche toffee idag, men kom ihåg att detta även är en riktig sockerbomb, så inget som lämpar sig att käka varje dag, utan något iallafall jag unnar mig till helgen och vid andra festliga tillfällen. Men har du aldrig testat banoffeepaj, så bör du göra det, det är fantastisk gott helt enkelt!

Banoffeepie ca 6 portioner

200g Digistivekex
125g Smör
1 burk kondenserad mjölk ca 400g
2st Bananer
3dl Vispgrädde
Mörk choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175ºc

2. Ta bort etiketten på burken till den kondenserade mjölken och placera den i en kastrull och täck hela burken med vatten. koka den sedan ca 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten). Ju längre du kokar mjölken desto fastare konsistens får du på toffeekolan. Ta upp burkarna och låt dem svalna.

3. Medan du kokar mjölken så kan du smälta smöret i en kastrull

4. Mixa digistivekexen i en matberedare eller mixer till ett fint pulver och tillsätt sedan det smälta smöret och kör ihop till en deg.

5. Tryck ut smuldegen i en tartform eller annan passande serveringsform, jag använder mig av denna.

6. Grädda pajskalet i ca 10 minter och låt sedan svalna, ställ sedan in pajskalet i kylen så att det svalnar ytterligare och blir fast.

7. Öppna burken till den färdigkokta toffeekolan och bred ut den jämnt i pajskalet.

8. Skiva bananerna och fördela dem över kolan.

9. Vispa grädden till lätt skum och spritsa eller bred den över bananerna.

10. Hyvla lite mörk choklad över pajen, sedan är det bara att hugga in.
Kika gärna in min goda kladdkaka med toffeefyllning, dulce de leche här