Det laktosfria och laktos reduceradelivsmedelssortimentet har ökat explosionsartat under de senaste åren och i år så konsumerar vi i Sverige laktosfria eller laktosreducerade livsmedel för drygt en halv miljard svenska kronor.
I Sverige och i Norden tål vi generellt laktos bättre än i övriga världen, i Sverige är ca 10% av den vuxna befolkning överkänslig mot laktos eller mjölksocker som det också heter, i övriga världen så är samma siffra runt 75%.  De flesta barn tål laktos, även om det förekommer barn som inte tål laktos redan vid födseln dock är det ganska ovanligt. Istället så uppstår överkänsligheten någon gång under tonåren. Anledningen till att vissa människor reagerar på laktos är för att vi  inte har tillräckligt av enzymet laktas i våra tarmar. Laktas är det enzym som bryter ner laktosen så att det kan tas upp i blodet, laktosen fortsätter då istället vidare till tjocktarmen där det istället bryts ned av våra tarmbakterier, vilket är orsaken till att vi känner smärtor får diarréer och gasbildning.  Anledningen till att våra kroppar producerar mindre laktas med åren är genetiskt då vi egentligen inte längre behöver förmågan att spjälka laktos efter vi slutat äta vår mors bröstmjölk som barn och istället börja äta annan föda, men vi nordbor har ofta kvar detta enzym livet ut och blir aldrig laktosintoleranta.

Idag är det många som har en krånglande mage och istället för att utreda, vad orsaken bakom detta är, istället helt obefogat lägger skulden på laktosen även om det oftast är något annat som ligger till grund för problemen. Detta kan ofta vara en tarminfektion, såsom magsjukan eller rubbad tarmflora som kan skada tunntarmens slemhinna. Om slemhinnan skadas påverkar det tarmens förmågan att bilda laktas. Det kan också beror på andra tarmsjukdomar som till  exempel obehandlad glutenintolerans, inflammationer i tarmen  eller parasitinfektioner. När sjukdomen behandlats eller läkt ut tål man oftast laktos igen.

Det som många även tror och som industrin har tagit vara på, är att det inte går att äta några mejeriprodukter i huvudtaget, detta samtidigt som mejeriindustrin bara spottar ut nya laktosfri livsmedel och exponeringen blir bara större och större på mejerihyllan. Ett exempel på detta är att det såldes mer laktosfri mjölk förra året än det såldes ekologisk mjölk. Men är man laktosintolerant så bör man mycket riktigt hålla sig undan mjölk eller produkter som innehåller stora mängder mjölk om man vill hålla problemet borta, men det som många inte vet är att det oftast inte är några problem med andra mejeriprodukter såsom fet grädde crème fraîche och yoghurt. Enligt Livsmedelsverket kan en laktosintolerant person få i sig någonstans runt 5g laktos per dag utan att få några besvär, det kan jämföras med mjölk som innehåller ca 5g laktos per 100g. Det innebär att de flesta kan dricka ett glas mjölk utan att få besvär. En tumregel som är bra att ha med sig är att laktoshalten oftast minskar när fetthalten i mejeriprodukten ökar. Exempelvis så innehåller vanlig vispgrädde och fullfet crème fraîche bara knappt hälften så mycket laktos som mjölk gör, vilket gör att du kan sätta i dig en hel del grädde och crème fraîche innan du får magbesvär men se upp för alla konstgjorda matlagningsgräddsorter, de innehåller ofta skummjölk eller kärnmjölk som största ingrediens. Det brukar heller inte vara några problem med yoghurt och filmjölk då även de har lägre laktosinnehåll samt att bakteriekulturen i dessa livsmedel tros ha en skyddande effekt för våra tarmar. Det viktigaste är att testa sig fram för att själv känna vart gränsen går för att man ska hålla sig besvärsfri och det viktigaste av allt är att göra en grundlig undersökning innan, så att det verkligen är laktosen som är orsaken till problemen och inte någon annan sjukdom.

Så när man summerar det här så, är det egentligen bara mjölk och livsmedel som innehåller mycket mjölk man bör undvika, eller ersätta med ett laktosfritt alternativ om man så vill, men varför finns det då en uppsjö av olika laktosfria mejeriprodukter som inte behövs, kan man då fråga sig. Jo det handlar om pengar, som mycket annat gör i vårt samhälle. Samtidigt som mjölkförsäljningen dalar i Sverige och priserna på de vanliga mejeriprodukterna ligger på små vinstmarginaler, så kan mejeribranschen ta bra betalt för den nya flugan laktosfria produkter, som idag nästan ses som ett hälsosammare alternativ för oss än de vanliga mejeriprodukterna. Det visar sig också på hur mejerierna väljer att marknadsföra sina laktosfria produkter i mer svepande ordalag. Valio har haft budskap som ”lite nyttigare” och Icas egen laktosfria mjölk har riktats till dig med ”känslig mage”. Detta gör laktosprodukter till en premiumprodukt som många är villiga att betala en hel del extra för. Även om det bara kostar mejerierna ca 3 kronor mer att producera en laktosfri mejeri, så kan de ta upp till 10 kronor mer för den i butik. Detta gör laktosfria mejeriprodukter till en riktig kassako för mejerierna.

Ett gott exempel på detta är den nya vågen av laktosfria smörsorter som poppat upp, där både Arla och Valio har profilerat sig hårt, både med smörgåsvarianter såsom ”Bregott” och ”De goda”, och vanligt mejerismör. Sanningen är att smör innehåller väldigt små eller näst intill obefintliga halter av laktos och du kan med gott samvete äta ett helt smörpaket (500g) utan att känna av laktosen. Men ändå så finns dessa mejerieprodukter och de tycks även sälja bra, trots sitt cirka 10 kronor, dyrare kilopris. När jag skriver till Arla för att ta reda på syftet med denna produkt är och att vanligt smör eller Bregott knappt innehåller något laktos, får jag bara ett kort och lite irriterat svar tillbaka, att det finns en efterfrågan på produkten och därför har de tagit fram den. När jag sedan skickar motfrågan,  om det inte istället vore bättre att informera konsumenten om att smör knappt innehåller någon laktos på de vanliga smörpaketen istället för att vilseleda dem ännu mer med konstiga helt meningslösa produkter som skapar en tro hos de laktosintoleranta om att de måste äta laktosfritt smör för att undvika besvär, men på det mailet, valde Arla att inte svara. 

Lite tips för dig som är laktosöverkänslig

Undvik dessa livsmedel helt om du kan
Mjölk och mjölkprodukter
Mesost och messmör
Mjölkchoklad
Nougat*
Pulversåser
Halvfabrikat**
Välling
Glass
Getmjölk
Kaffegrädde
Margaringrädde (typ Milda mat)
* Det finns även nougat som inte innehåller laktos, men den vanliga från Odense innehåller lika mycket som mjölkchoklad

** Läs alltid innehållsförteckningen, många hel och halvfabrikat innehåller skummjölkspulver eller andra former av mjölk.
Dessa livsmedel kan du äta lite av
Vispgrädde
Cremefraiche
Fet Yoghurt
Fet Fil
Keso
Gräddfil
Margarin*
Philadelphiaost
Leverpastej
Korv**
*Finns även mjölkfria margariner som går bra att äta om man nu vill äta denna kemiska röra i huvudtaget.

** Finns många korvar som är laktosfria, läs innehållsförteckningen.

 Detta kan du nästan äta hur mycket du vill av
Låglaktosvälling
Kaffebröd
Fetaost, svensk
Smör
Bröd bakat på mjölk
Låglaktosprodukter
Dessa livsmedel innehåller inget laktos eller oerhört små mängder
Hårdost (lagrad 3 månader eller mer)
Smältost
Knäckebröd
Vitmögelost
Grönmögelost
Fetaost (Grekisk)
Majonnäs
Mjölkfritt margarin
Men kom ihåg att testa dig fram, alla är vi olika känsliga, så får du obehag av något, så undvik det istället för att fortsätta att äta det och kom ihåg att det är alltid bättre att utreda orsaken grundligt först innan man börjar experimentera för mycket med kosten. Kontakta en kostvetare eller dietist för bästa råd.