Det finns inte mycket som är godare än hemgjorda och luftiga maränger som har en liten seg kärna.


De flesta väljer nog att köpa sina färdiga maränger i butiken. Det de inte vet om är att de industritillverkade maränger knappast har något med riktig maräng att göra i huvudtaget. Riktig maräng består av enbart äggvita och socker och ibland någon syra såsom citron eller ättika för att få den att lyfta bättre. Den industritillverakde består främst av socker och har en liten tillsats av mjölkpulver och en rad kemiska tillsatser för att få den att likna en riktig maräng, sanningen är att de inte innehåller någon äggvita i huvudtaget. Detta är för mig en ren fuskprodukt och borde egentligen inte få bära namnet maräng. Anledningen till detta är troligen att äggvita är dyrt medan mjölkpulver är billigt, men ändå kan man med att ta ut ett bra pris för en liten påse konstgjord maräng. Faktum är att det är väldigt enkelt att göra sin egna maräng om man känner till fallgroparna som kan göra din maräng platt eller misslyckad. Dessutom så är det ett väldigt bra sätt att göra sig av med överbliven äggvita som man får över när man exempelvis gör majonnäsbaserade såser eller annat i köket. Jag brukar samla på mig äggvita i en liten tätförslutande burk och när den börjar bli full så gör jag en laddning maränger. Äggvita kan hålla sig i kyl om den är förpackad på rätt sätt, i en ren tätförslutande burk, i upp till 3 månader.

Hemligheten att lyckas med en maräng är att inte få med något fett i marängen, för då lägger sig marängen och blir platt. Detta kan även vara ett problem om man vill smaksätta sin maräng med exempelvis choklad eller hackade nötter. Då gäller det att vara väldigt varsam och alltid bland i det på slutet. För att lyckas med sin maräng kan följa några enkla tips.

Använd alltid  väl rengjorda redskap, det bästa är att använda, en bunke av glas eller metall, i en plastbunke bildas enklare små repor som sedan kan innehålla med fettrester som får marängen att sjunka ihop.
Tvätta alltid bunken med 2 msk ättika och 1 tsk salt och skölj sedan med kallt vatten för att bli av med ev fettrester innan du börjar.
Tillsätt en skvätt citronsaft eller ättika i äggvitan, det stärker äggvitan vid vispning
Det är viktigt att marängen tillförs så mycket luft som möjligt, därför vispar jag helst för hand med en ordentlig ballongvisp, med stora rörelser till ett fast skum bildas, då kan du vispa snabbare. Använder du en elvisp så ska du alltid vispa på mellanhastighet först, tills ett skum har bildats, då kan du öka hastigheten och vispa klart den till en hård maräng.
Socker ger marängen stabilitet och förlänger bakningsförmågan, fast vispar aldrig med sockret med äggvitan från början, utan tillsätt det först när det bildats ett skum, annars blir marängen kompakt.
Vispa aldrig marängen för länge då blir den marängen smetig och sjunker ihop igen.
Låt gärna äggvitan får stå och lufta ett par dagar i kylen för bästa resultat, då avdunstar en del av vattnet och du får sprödare maränger.
Tillsätt aldrig salt i marängen, då får marängen svårt att resa sig.

Till ca 15 maränger

120g äggvita
1tsk citronsaft
50g + 50g strösocker
100g florsocker
ev lite vaniljsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°, gärna på varmluft om du har en varmluftsugn.

2. Vispa äggvita och citron med en ballongvisp med stora drag, luta gärna bunken för bästa resultat, till skummet börja lyfta.

3. Strö på 50g socker och fortsätt vispa med stora tag eller med elvispen på medelhastighet. När marängen börja bli fast, så öka du hastigheten och tillsätter resterande 50g socker under vispningen, fortsätt att vispa tills du får en fast maräng.

4. Sikta sedan ned florsockret (och ev vaniljsocker) genom en sikt eller sil och vänd i det försiktigt med hjälp av en slickepott, vispas det in för mycket så lägger sig marängskummet och marängen blir platt och kompakt.

5. Klicka eller spritsa ut på en bakplåt med ett engångsbakpapper, använd ej silikon eller återanvänt papper, då de oftast finns fettrester på dem och får marängen att sjunka ihop eller får en rinnig och kletig botten.

6. Ställ in marängerna i ugnen och grädda dem först 10 minuter på 150°, sänk sedan ugnen till 100° och baka dem ytterligare i 90 minuter eller tills marängerna har torkat ut helt och är frasiga. En lite seg kärna ska det dock vara. Ett tips är att låta dem stå kvar på eftervärmen under natten eller i ett par timmar för att torka till ordentligt.

Ät dem som dem är, doppa dem i choklad eller gör en klassisk marängsviss av dem. Marängerna håller sig fina i flera månader om de förvaras torrt i en burk med lock.