Nu var sommarvärmen tillbaka och vad är då inte mer svalande än några Melon & jordgubbs popsicles. Supergoda på 100%  frukt och utan raffinerat socker.

Melon och jordgubbsisglass
Annons Bagaren och kocken.

Isglass i alla dess slag är väldigt svalkande en varm sommardag, men något som kan vara så simpelt är ofta väldigt komplicerat när du ska köpa en isglass eller popsicles som det heter internationellt i affären. Då kan glassen bestå av ett dussintals ingredienser och ändå knappt inte ens innehålla någon frukt eller bär. T.ex är innehållet på klassikern Piggelin enligt följande.

”Vatten, socker, glukos-fruktossirap, druvjuice framställd av koncentrat, syra (citronsyra, kaliumcitrater), stabiliseringsmedel (pektin, gummi arabicum, karragenan), arom, färgämne (klorofyllkopparkomplex, kurkumin).”

För er som inte vet så uppger man alltid ingredienser i en innehållsförteckning i en  fallande skala, med den största ingrediensen först. Så största ingrediens i detta fallet är vatten följt av vanligt socker och sedan high fructose sirap (ett billigt socker framställt från majs). Först som fjärde ingrediens finns ett koncentrat från druvjuice, förmodligen något som påminner om outspädd saft. Alltså nästan lika sött som rent socker. Efter det följer en hel del tillsatser såsom citronsyra, stabilisatorer, aromer och färgämnen.  Aromer behöver heller inte specifikt deklareras om det inte handlar om en naturlig arom, som måste skrivas ut. Så här kan det handla om flera artificiella aromer för att få till den rätta kemiska smaken på glassen.

Då är det tur att det är väldigt enkelt att göra sin egna isglass på riktig frukt och bär och på sås sätt få rätt smak och färg utan att tillsätta artificiella färg och smakämnen. En annan stor vinst är att man slipper allt onödigt socker.

Melon & jordgubbs popsicles

200g Melon (Piel de sapomelon)
200g Jorgubbar
1 Citron
Ev 1 msk honung

Annons Zmarta

Gör så här.

1. Mixa melonen med jordgubbarna till en slät puré i en matberedare eller mixer. Även en bra stavmixer kan fundera bra. Vill du ha en isglass med mer klumpar så mixar du den bara lite mindre.
2. Tillsätt citronsaft och smaka eventuellt till glassmeten med lite honung. Men se till att använda en ekologisk honung som inte har varit uppvärmd, så att du får ta del av alla honungens hälsofrämjande egenskaper.
3. Häll upp isglassen i lagom glassformar, jag använder mig av dessa gjutformarna som är gjorda av silikon, vilka är väldigt smidiga då du kan ploppa ut dina färdiga glassar. Men i princip kan man njuta glassen i nästan vad som helst, glöm inte att sätta i en pinne bara. Annars blir det inga popsicles.
4. Frys isglassarna i ca 3-4 timmar eller tills de har frusit helt. Förvara dem sedan i en tätslutande burk i frysen tills du behöver något friskt och svalkande.

Kika gärna i  några av mina andra goda glassrecept här nedan.

 

Smoothieglass på apelsin och jordgubbar

Nötkrokanglass al’a 88an

 

 

 

 

 

 

 

Hälsosam jordgubbsglass

Melonglass med kiwi