Dessa laxfärsbiffar som är stekta i rikligt med smör är fanatiskt goda och samtidigt ganska enkla att göra. Allt som behövs är en bra matberedare.

Laxfärsbiffar är både enkelt och väldigt gott, de kan även kryddas på väldigt olika sätt. Detta recept är ett bra grundrecept som du sedan själv kan utveckla så du får till dina favoritbiffar. Något du ändå bör tänka på r att köpa ekologisk lax eller om du kan komma över vildfångad atlantlax eller liknande. Detta då den odlade konventionella laxen inte bara är ett stort miljöproblem, den innehåller även väldigt mycket tillsatser i form av olika gifter, färgämnen och antibiotika. Idag går det få tag på ekologisk odlad lax i de flesta välsorterade butiker. Lax är för övrigt en väldigt bra källa till bra fleromättade fetter såsom omega 3 men även naturligt rik på d-vitamin som vi här upp i norr lätt kan få brist utav den mörka halvan av året. Vår största källa till detta vitamin är nämligen från solen. Men då solen är alldeles för låg från oktober till april för att vi ska kunna tillgodogöra oss det så bör vi få i oss vitaminer på annat sätt och då är lax och annan fet fisk en bra källa.

300g Ekologisk eller vildlax
300g Torsk eller annan vit fisk
1 Ägg
2dl Vispgrädde
10g Salt (ca 2tsk)
Nymalen svartpeppar
Ev Nyskuren dill eller gräslök

Panko eller vanligt ströbröd

Gör så här.

1. Se till att fisken är riktigt kall, ett tips är att tärna upp den och sedan lägga den i en timme i frysen innan du gör dina biffar.
2. Mixa fisken tillsammans med saltet i matberedare till fin paté, tillsätt ägget och sedan grädden under fortsatt mixning.
3. Mixa fiskfärsen till en slät men ändå fast massa, se till att alla ingredienser är kalla, annars kan färsen spricka. Samma sak om du mixar för länge, då mekanisk värme från maskinen uppstår.
4. Smaka av färsen med peppar och eventuellt lite dill och gräslök.
5. Forma färsen till 8 stycken biffar på ca 100 gram styck.
6. Vänd laxfärsbiffarna i pankoströbrödet eller vanligt ströbröd
7. Stek laxfärsbiffarna gyllene och spröda i en medelvarm panna med rikligt av smör.
8 Servera dina spröda laxfärbiffar med en krämig vitvinsås och ångade grönsaker eller varför inte med ett luftigt potatismos.