Tiramisu är en av mina favoritdesserter. Men vem gillar inte en riktigt krämig tiramisu med härlig smak av kaffe och choklad. Kombinera det sedan den med en kopp nybryggt kaffe.

Klassisk tiramisu
Annons BEIJER

Tiramisu är en klassisk italiensk dessert och själva namnet tiramisu betyder ”pick me up”, eller dra upp mig på ren svenska. Namnet Tiramisu sägs desserten ha fått på grund av att den innehåller kaffe och kakao som båda innehåller uppiggande ämnen, koffein och teobromin. Precis som med många klassiska och välkända rätter så finns det en hel uppsjö av olika recept. Själv har jag tidigare delat min snabbvariant på tiramisu här. Men det som kännetecknar en tiramisu är mascarponeosten, savoiardikexen, kaffe och choklad, det är själva grundstommen i en tiramisu. 

Klassisk Tiramisu

250g Mascarponeost
4st Äggulor
75g Ljust muscovadosocker
2dl Vispgrädde
2msk Madeiravin
1 Nypa salt

savoiardikex
1dl Starkt kallt kaffe
1msk Kahlúa
1msk Amaretto

Annons Bagaren & kocken

Gör så här.

1. Vispa ihop äggulor med sockret så att de löser sig. Värm sedan äggmixen till ca 65º c under vispning till en sabayonne.
2. Fortsätt sedan att vispa tills äggskummet har svalnat och blivit riktigt fast. Detta görs med fördel med hjälp av en elvisp.
3. Vispa sedan in mascarponeosten i äggskummet så att det blir en homogen smet.Tillsätt även madeiravinet.
4. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd sedan ner den i mascarponekrämen med hjälp av en slickepott. Se till att vända in den försiktigt så att du bibehåller luftigheten.
5. Montera sedan tiramisun genom att först lägga ett lager av savoiardikex i botten av en form.
6. Blanda kaffet med Kahlúa och Amaretton och droppa sedan blandningen över kexen. Men se till att du inte dränker dem, för du vill ändå ha lite struktur kvar i dem.
7. Bred sedan ett lager av mascarponekrämen över kexlagret och upprepa allt en gång till.
8. Ställ tiramisun i kylen i några timmar så den får sätta sig, gärna över natten.
9. Pudra tiramisun med kakao och hyvla eller riv lite mörk choklad över. Koka gärna ihop kaffeblandningen som blir över med några matskedar socker till en god kaffesirap. Servera sedan tiramisun tillsammans med kaffesirapen.

Kika gärna in några andra goda desserter här nedan.

Choklad crème brulée

Citron & mascarponecremé med mandel och havresmulor

 

 

 

 

 

 

Yoghurt och jordgubbspanakotta med färska jordgubbar

Supersnabb tiramisu