Linser är ett förträffligt livsmedel och linsbiffar kan vara ett perfekt alternativ till en köttbit eller färsbiff. Dessa är även helt vegetabiliska.

Som säkert de flesta redan vet, så fortsätter köttkonsumtionen att öka i vårt samhälle. Personligen så skulle jag sakna kött alldeles för mycket om jag bestämde mig för att bli vegetarian. Men att äta vegetariskt några gånger i veckan som en del av en varierande kosthållning tycker jag däremot bara är gott. Det vill säga att måltiden inte bara består av en tråkig grönsallad eller något halvtaskigt hel eller halvfabrikat, vilket många också förknippar med vegetariskt. Vegetarisk matlagning är både enkelt och utmanande. Enkelt då det ofta är väldigt okomplicerat att tillaga, när du väl vet vad du ska tillaga och utmanande då det gäller att tänka i lite nya banor och låta grönsakerna vara i fokus istället för det animaliska.

Detta receptet på linsbiffar är helt vegetabiliska, alltså biffar som görs helt på ingredienser från växtriket. Denna gången åt jag dem tillsammans med grillat bröd och salladsskott och örter från trädgården, men de går givetvis att kombinera dem med andra tillbehör eller tillsammans med kött och fisk om du inte vill äta helt vegetariskt.

Somriga linsbiffar ca 4 portioner

Linsbiffar
3dl Röda linser
1 Gullök
1 Vitlöksklyfta
2 Morötter
4-5 Soltorkade tomater i olja
1/2dl Olivolja
1 Knippe Persilja
1 Knippe timjan
1 Knippe Oregano
Salt och peppar
Rapsolja eller någon annan neutral olja att steka i.

Bönaioli
1 brk Smörbönor (ca 400g)
1 Klyfta vitlök
1 Citron
3/4dl Olivolja av god kvalitet
Salt och peppar
1tsk Honung

Gör så här

Linsbiffar
1. Blötlägg linserna i rikligt med vatten i minst 30 minuter, gärna i ett par timmar, så att de hinner svälla ordentligt.

2. Häll av linserna i ett durkslag men spara gärna lite av vattnet för en saftigare färs. Mixa linserna till en grynig färs i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Linserna ska få en köttfärsliknande konstisens.

3. Skala morot, lök och vitlök. Hacka lök och vitlöken och riv morötternas på den fina sidan på rivjärnet. Hacka även de soltorkade tomaterna.

4. Tillsätt grönsakerna till linsfärsen tillsammans med olivoljan, en nypa salt och ett par drag med pepparkvarnen. mixa allt ytterligare en kort stund.

5. Hacka örterna och tillsätt dem till färsen, här går det även variera sig, lite efter vad du har hemma  eller i trädgården.

6. Hetta upp en stekpanna med ordentligt med olja. Forma smeten till pannbiffar och stek gyllene på båda sidor. Var inte orolig om smeten känns lös.

7. Den kommer att sätta sig när du steker den.
Servera förslagsvis biffarna på lite grillat surdegsbröd med bönaiolin här nedan och en god tomatsallad.

Bönaioli
8. Häll av vätskan från de vita bönorna och spola dem hastigt i kallt vatten.

9. Lägg samtliga ingredienser i en blender/mixer och mixa till en slät kräm. Eller lägg allt i en lämplig bunke eller ett litermått och mixa till en slät kräm med hjälp av en stavmixer.  Smaka av med salt och peppar.