Yoghurtpannacotta är ett lite fräschare alternativ till en vanlig pannacotta och denna yoghurt och jordgubbspannacotta är fanatiskt somrig och god.

Pannacotta må vara en av de enklaste desserterna som går att göra men det är även en dessert som går att variera väldigt mycket, i smak och utseende. En klassisk pannacotta består bara av grädde, socker, smak och gelämne. Såsom mitt standardrecept på vaniljpannacotta som du kan läsa om mer här. I en yoghurtpannacotta byter du helt enkelt ut en del av grädden mot yoghurt, vilket gör desserten både lite fräschare och lättare. I detta recept så har jag även minskat ned lite på sockret, då jag tycker att jordgubbarna har en del naturlig sötma i sig själva, samt att jag vill ha kvar den syrliga känslan från yoghurten samtidigt som du får en nyttigare dessert.

Yoghurt och jordgubbspannacotta ca 6 portioner

500g Jordgubbar
3,5dl Vispgrädde
1dl Råsocker
1 Vaniljstång
4 blad gelatin
2,5dl Turkisk yoghurt
Jordgubbar
Frystorkade jordgubbar

Gör så här

1. Värm jordgubbarna på medellåg värme i en kastrull så att de börjar släppa sin saft. Sila bären genom en finmaskig sil så att du separerar saften från bären. Bärkompåotten kan du sedan använda i morgonyoghurten eller till något annat. Det bör bli ca 1,5 dl jordgubbssaft.

2. Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.

3. Blanda grädde, råsocker och en urskrapad vaniljstång tillsammans med bönskidan i en kastrull, återanvänd gärna kastrullen som du kokte jordgubbarna i så sparar du lite disk. Värm upp alltsammans till precis under kokpunkten.

4. Tillsätt gelatinet till den varma gräddblandningen genom att försiktigt krama den i din hand så att överflödigt vatten avlägsnas. Låt sedan bland ingen stå och dra en stund samtidigt som den svalnar något.

5. Tillsätt jordgubbssaften och rör ut den i gräddblandningen.

6. Sila jordgubbsgrädden genom en finmaskig sil och vispa i yoghurten.

7. Häll upp pannacottan i lagom stora portionsglas eller formar och ställ sedan kylt i ett par timmar. Dessa glasen använder jag.

8. När pannacottan har stelnat så pyntas dem med färska jordgubbar och lite frystorkade jordgubbar. Den perfekta sommardesserten helt enkelt.