Nu är våra trädgårdar fulla av solmogna vinbär och vad är inte ett bättre sätt att förlänga sommaren på, än att göra lite hemlagad vinbärssaft.

Att göra sin egna saft är något som egentligen är väldigt enkelt att göra och så blir det så mycket godare än en tråkig industrivariant. Sedan slipper du oftast en massa onödiga tillsatser såsom konserveringsmedel, färgämnen, aromer och olika syror som den så omdebatterade citronsyran. Utöver detta, så får du även ett mycket högre bär eller fruktinnehåll i din hemgjorda saft än vad de flesta köpta varianterna innehåller.
De flesta safter innehåller bara en frukt/bär, sötning och vatten, jag väljer dock ofta att piffa till min saft med någon god krydda, som i detta fallet med lite vanilj. Men det går precis lika bra att utesluta detta om du så vill eller testa med andra kryddor som exempelvis, kanel, stjärnanis eller lagerblad.
Den färdiga saften spädes sedan ut till önskad styrka men ett standardmått på detta receptet är en del saft och fyra delar vatten. Vill du göra om saften till en läskande soda istället, så byter du enkelt ut vattnet mot samma mängd sodavatten.

Vinbärssaft ca 1 liter

1kg Röda vinbär (ca 2 l)
1 Vaniljstång
5dl Vatten
400g Råsocker (ca 5dl)

Gör så här

1. Skölj vinbären i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Lägg de sköljda vinbären i en rymlig kastrull och tillsätt vattnet. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, tillsätt både frön och den utskrapade vaniljbönan till vinbären.

3. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur.

4. Dra bort kastrullen från värmen och låt bärkoket stå och dra i en halvtimme.

5. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna cirka 30-60 minuter. Krama försiktigt ur det sista av saften ur silduken.

6. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Skumma bort eventuellt skum som kan bildas, då får du en klarare saft.

7. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Jag brukar diska dem noga och sedan antingen värma dem i ugnen på 100ºc i ca 5 minuter eller fylla dem med kokande vatten. Fyll flaskan ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt eller i kylskåpet.