Detta årets julsill blev Gurksill med smak av pepparrot. Gurka gör sig väldigt gott i en sill och denna sillinläggningen påminner lite om den klassiska pressgurkan med smak av pepparrot och färsk persilja.Gurksill


Idag är det bara 3 dagar kvar till Julafton och det är hög tid att lägga in de sista sillinläggningarna om du inte redan har gjort det. Det är inte lätt att hinna med allt till jul och för att minska på stressen kan det vara helt okej att köpa del av julmaten färdig. Men det är alltid roligt att göra något själv och ska man välja ut något så tycker jag att man ska satsa på sillen. Sill är både enkelt och kul att göra själv och du kan göra de sillsmaker du själv tycker mest om. Själv brukar jag alltid försöka komma på en ny smak till varje jul, som sedan blir årets julsill här hemma. Vissa av dem har sedan blivit riktiga favoriter och har fått återkomma varje jul. Två goda exempel på detta är min Kanel och äppelsill och min goda Citron och pepparrortssill  som jag inte klarar mig utan till jul.

Årets julsill är en Gurksill med smak av pepparrot. Gurka är som bekant väldigt gott att lägga in och tillsammans med pepparrot och färska örter blir denna sillen fantastiskt god och lite som en fräschör på julbordet.

Gurksill med pepparrot

200g Urvattnade sillfiléer

1/2dl Ättika 12%
1dl Socker
1,5dl Vatten
2 Lagerblad
3 Nejlikor
1tsk senapsfrön

10cm Gurka
2tsk Salt
4cm Pepparrot
1msk Hackad Persilja
1msk Hackad dill
Nymald Svartpeppar

Gör så här

  1. Om du inte har vattnat ur sillen så börja med att vattna ur dem i en rymlig bunke med kallt vatten i ca 24 timmar. Vill du snabba på processen så kan man byta vatten några gånger under tiden.
  2.  Gör samtidigt inläggningslagen genom att blanda alla ingredienser och ge det ett snabbt uppkok. Låt sedan lagen svalna.
  3. Medans du väntar på att lagen ska kallna så skär du gurkan i små kuber om ca 1 cm. Blanda dem med saltet i en bunke och låt stå en stund. Saltet kommer att dra ut vätska ur gurkan och göra gurkan mer smakrik och krispig.
  4. Skala och strimla pepparroten och hacka persilja och dillen.
  5. Sila av sillen så att allt vatten försvinner. Skär dem sedan i lagom portionsbitar (ca 2-3 centimeter breda)
  6. Häll över gurkan i en sil och knåda gurkan lite med händerna så att du pressar ut så mycket vatten som möjligt från den.
  7. Varva sillbitar med gurka, pepparrot och örter i ett lagom förvaringskärl och glöm inte att strö lite nymald svartpeppar över. Personligen använder jag glasburkar i denna stilen för min sill. De är båda snygga och smidiga att förvara sillen i.
  8. Häll sedan den kalla 1,2,3- lagen över sillen så att den täcker.
  9. Låt sedan sillen mogna i 1-3 dagar innan den avnjuts.
  10. Sillen kan sedan förvaras i upp till en månad i kyl lite beroende på hur länge de urvattnade den. Ju mer du urvattnar sillen desto kortare hållbarhet får den. Detta då sillen blir mjukare och ättikan löser upp sillköttet snabbare. Resultatet blir en mosig sill utan tuggmotstånd. Sillen är dock fortsatt ätlig men inte så behaglig och god att äta längre.

Vill du ha fler tips på goda sillinläggningar så kika gärna på några andra av mina tidigare sillinläggningar här nedan.

Fänkål och anissill

Asiatisk sill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rostad vitlökssill

Apelsin och saffranssill