De senaste veckorna har vi firat många födelsedagar här hemma och denna goda passionsfruktsmoussetårta var en av alla goda tårtor, vi firat med.
Denna goda och friska passionsfruktsmoussetårta är gjord på en kladdig kladdkaka som grund. Den söta och sega bottnen gifter sig fantastiskt bra med den lite syrliga passionsfruktsmoussen. En fanatiskt god tårta för födelsedagskalaset helt enkelt. En tårta som uppskattas av både vuxna som barn.
Kladdkakebotten.
150g Smör
3st ägg (150g)
225g Ljust muscovadosocker (ca 3dl)
105g Dinkelsikt eller vetemjöl (ca 3dl)
60g Kakao (ca 1dl)
1msk Vaniljsocker
1 Nypa salt
Gör så här.
1. Sätt ugnen på 200ºc
2. Klä botten av en form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
2. Smält smöret försiktigt.
3. Vispa ihop ägg och muscovadosocker lätt och rör ner smöret.
4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 11-12 minuter. Kakan får inte bli för torr.
6. Låt kakan svalna och gör under tiden moussen.
Passionsfruktsmousse
4st Gelatinblad
200g Passionsfruktspuré
60g Strösocker
3dl Vispgrädde
Gör så här.
1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
2. Häll passionsfruktspurén i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut.
3. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma blandningen. Blanda ordentligt. Låt det passiosnfruktspurén svalna.
4. Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
5. Vänd ner hälften av den lättvispade grädden i passionsfruktspurén. Vänd sedan ner frukt och gräddblandningen i grädden och rör om försiktigt.
6. Bred ut moussen på den kalla kladdkakebottnen och ställ den i kylen i ett par timmar.
Passionsfruktsgelé
75g Passionsfruktspuré eller ca 5 passsionsfrukter
1/2dl Socker
2 blad gelatin
Gör så här.
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
2. Värm passionsfruktspurén tillsammans med sockret i en kastrull.
3. Krama ur gelatinet och smält ner det i den varma purén. Låt svalna något.
4. Bred ut purén över passionsfruktstårtan och ställ svalt i kylen i ytterligare någon timme.
5. Granera gärna med färska frukter och bär eller varför inte lite maräng och hallonpanacotta.
Lämna en kommentar