En härlig försommarsallad med primörsparris och spenat, vad kan bli godare så här när sommarn knackar på dörren.

Nu när sommaren kommer vill jag äta fräschare och lättare mat. Då blir det mycket goda och matiga sallader, gärna med grillade primörgrönsaker och annat gott. Just sparris är en grönsak som egentligen har en väldigt kort säsong som normalt sträcker sig ifrån mitten av Maj till mitten av Juli. Då finns det ofta tillgång till närproducerad sparris från Europa och även Sverige (Juni-Juli). Resten av året kommer huvudsakligen sparrisen från en vidrig produktion i Peru. En produktion som driver urbefolkning på flykt, då de stora sparrisföretagen köper upp markerna och dränera dem på vatten. Sparris är även en känslig grönsak som måsta ätas färsk. Detta gör att sparrisen flygs kors och tvärs över hela världen. Det gör även sparrisproduktionens miljöpåverkan ännu större, även på ett globalt sätt.

Jag använder gärna så mycket ekologiskt och närproducerade råvaror som möjligt i min försommarsallad. Men kom ihåg att svenskproducerade råvaror ofta kan vara ett smartare miljöval än exempelvis en råvara som är märkt  eu-ekoligskt. Detta då vi i Sverige generellt använder mindre bekämpningsmedel i vår livsmedelsproduktion och Eu-ekoligskt inte har samma krav på miljö och transporter som exempelvis Kravmärkta produkter har. Men självklart är en Eu-ekoligsk spansk tomat bättre än en konventionellt odlad tomat från samma land.

När det kommer till kyckling så tycker jag att man ska välja bort den konventionellt uppfödda kycklingen inte bara den utländska utan även den massproducerade kycklingproduktionen här hemma. Detta inte bara för den tveksamma uppfödningen, utan även för smakens skull. Kyckling som föds upp på ett mer naturligt sätt och växer långsamt, har både ett smakrikare kött och mättar mer.

Försommarsallad på sötpotatis, sparris och kyckling
Sallad

300g Sötpotatis
100g Morot
100g Grön sparris
2st Salladslökar
60g Primörspenat
8st Mixade körsbärstomater
Olivolja
Salt och svartpeppar
Chili & limedressing
2st Lime saft och cest
1st Röd chili
1msk Honung
400g Kycklinglårfile (gärna ekologisk)
Rostade pumpakärnor

Gör så här.

1. Skala sötpotatisen och skär den i ca 5×5 centimeters bitar.
2. Skär bort nedersta delen på sparrisen (den träiga delen). Är sparrisen lite grövre kan du behöva skala delar av stjälken med en skalare. Men med mjäll primörsparris behövs det sällan.
3. Skala moroten och skär den i tunna remsor med hjälp av en skalare. Skär även bort den översta gröna delen från salladslöken. Strimla den gröna delen och spara undan til senare.
4. Masssera in sötpotatisen, sparrisen och den vita delen av salladslöken i lite olivolja och krydda med salt och peppar. Krydda även kycklingen med salt och peppar.
5. Grilla sedan sötpotatisen och kycklingen på grillen eller i en grillpanna, så de hinner få lite färg. Kör dem sedan färdigt i ugnen på 150ºc tills de är genombakade. Du kan även grilla allt färdigt på grillen, använd då indirekt låg värme.
6. Grilla även sparris och vårlök så den blir lite mjäll och lätt rostad.
7. Skär under tiden chilin i fina strimlor och blanda dem med limesaft, cest(skal) och 1 msk honung. Låt sedan marinaden stå och dra i rumstemperatur, tills den ska användas.
8. Skölj upp spenat och lägg på ett passande fat. Dela tomaterna och fördela dem tillsammans med den tunt skurna salladslöken och morotsremsorna över spenaten.
9. Dela sparris och salladslök i önskade bitar och sprid dem över spenatsalladen tillsammans med den grillade sötpotatisen.
10. Ringla chili och limevinägretten över salladen, toppa med kycklingen och rostade pumpakärnor. Avsluta med att strö lite salt och peppar över salladen och ringla lite olivolja.