Riktigt vällagade Älgfärsbiffar är nog bland det godaste man kan äta, speciellt ackompanjerat med en gräddig viltsås och rårörda lingon.

Älgfärsbiffar kanske inte är någon vardagsmat för de flesta men genom att ha jägare i bekantskapskretsen så får man tillfälle att komma över bra viltkött lite oftare. Älgkött är ett ganska magert kött, så det gäller att man handskas med det varsamt och gärna tillför lite fett för att det ska bli riktigt bra. När man gör färsbiffar kan man med fördel blanda ut en del av färsen med fetare färs såsom fläskfärs eller så kan man exempelvis tillsätta lite grädde till färsen. I detta receptet har jag valt det sistnämnda. Har du inte tillgång till just älgfärs, så fungerar detta receptet även bra på annat vilt såsom hjort och vildsvin.

Viltkött är inte bara gott, det är också ett nyttigt kött som normalt är rikare på näringsämnen som järn och andra mineraler, jämfört med konventionellt uppfödda köttdjur. Köttet har även en bättre fettsammasättning och innehåller en hel del omega 3 som är fetter som är essentiella för oss. En annan aspekt är att viltkött är ett naturligt ekologiskt kött, utan antibiotika, tillsatser och andra gifter som krävs i annan köttdjursuppfödning.

Älgfärsbiffar
500g Älgfärs
3dl Grädde
1/2dl Ströbröd
1 Lagom stor lök (100g)
2st Ägg
4-5st Krossade enbär
9g Salt
2-3g Mald svartpeppar
Färsk eller torkad timjan

Gör så här.

Se till så att alla ingredienser är kalla. Detta är för att färsen lätt kan spricka om den blir för varm, och du får torra och lösa biffar som ett resultat.
Börja med att skala och hacka löken.
Stek hälften av löken gyllene tillsammans med enbären i en panna med lite smör och låt sedan svalna
Blanda under tiden grädde och ströbröd, så att ströbrödet kan svälla i gräddblandningen.
Tillsätt den råa och stekta löken, ägg, salt och kryddor till ströbrödsblandningen.
Lägg älgfärsen i en matberedare eller i en rymlig bunke och tillsätt ströbrödsblandnigen till den. Mixa eller blanda ihop så att det blandar sig väl. Överblanda dock inte färsen för mycket, då den lätt lan bli trådigt och seg om den arbetas för mycket.
Smaka av färsen antingen som den är eller genom att provsteka en liten bit.
Forma färsen antingen till 6 ca 160 grams biffar eller eller till ca 12 stycken 80 grams biffar.
Bryn biffarna i lite smör och olja så de får en fin gyllene färg på båda sidor. Baka sedan klart dem i ugnen på 100ºc, tills de har en innertemperatur på ca 60ºc.
Servera biffarna med en god gräddsås, gärna på viltfond och avkok från stekpannan samt rårörda lingon och varför inte lite stekt kål och bakade rotfrukter.