Lingonsylt är något jag aldrig har köpt färdigt från butik, detta då det inte finns mycket som är enklare än att göra, än sina egna rårörda lingon, dessutom smakar de så mycket bättre och du slipper köpa sylter som är utspädda med vatten, förtjockningsmedel och citronsyra. I min lingon finns det bara lingon och råsocker.
Att äta lingonsylt till maten är något som är typiskt skandinaviskt och som får många utifrån att rynka på näsan, men lingonsylt är något vi i Skandinavien använder till väldigt många klassiska rätter och då främst i husmanskosten. Några exempel är köttbullar, stekt strömming och raggmunk. Men vi använder det även i desserter och andra bakverk. Lingon är ett väldigt nyttigt bär och sägs både vara effektivt mot urinvägsinfektion och förebygga vissa cancer, senare forskning från lunds universitet visar även att lingon kan hjälpa oss att hålla vikten bättre, då det håller nere blodsockret, det visade sig även vara kolesterolsänkande. Så mitt tips är att frossa mer på lingon och kom ihåg att lingon är väldigt rika på bensoesyra som är ett naturligt konserveringsmedel, detta gör att livsmedel som innehåller lingon får en längre hållbarhet. Så lingonsylt eller rårörda lingon har en väldigt bra hållbarhet även om sockerhalten är låg.

Rårörda lingon ca 600g

5dl lingon (frysta eller färska)
1,5dl råsocker eller ljust muscovadosocker
(ev citroncest från en ekologisk citron)

Gör så här

1. Blanda lingon och socker i en bunke, blanda även med citroncesten om du vill ha det i, det ger en extra fräsch syra i lingonen. Men kom ihåg att inte få med något av det vita i skalet, då det kan göra sylten besk.

2. Låt sedan stå och marinera i några timmar, så att bären börjar vattna sig. Ta då en sked eller gaffel och rör sönder lingon lätt och låt sedan stå ytterligare någon timme eller helst över natten.

3. Rör dem sedan igen och se så allt socker löst sig, sedan är dem färdiga att avnjutas.
Servera dem gärna till hemtrillade köttbullar eller till nystekt strömming eller varför inte hälla några skedar i den goda höstgrytan