Rödbetor är både gott och billigt, men de flesta förknippar nog mest rödbetor med den pickade varianten man har till pyttipanna eller kalops. Men rödbetor kan vara gott till så mycket annat, såsom spröda rödbetsbiffar, som passar utmärkt att äta som en del av en vegetarisk rätt, eller som tillbehör till fisk och kött.
Rödbetan är en nyttig beta, den innehåller bland annat rikliga mängder antocyaniner, som är en kraftfull antioxidant som bland annat boostar vårar immunförsvar. Men rödbetan är även en väldigt fiberrik grönsak, som gör att blodsockret höjs långsammare och gör oss mätta längre och på så sätt minskar sötsuget. Dessa fibrer är även bra, för att sätta fart på en trög mage.  Dessa rödbetsbiffarna är väldigt enkla att göra och det ända du egentligen behöver är bara ett bra rivjärn.

Rörbetsbiffar för ca 4 portioner

500g rödbetor
1 gul lök
2 ägg
3msk potatismjöl
salt & peppar
Olja och smör att steka i

Gör så här

1. Skala och riv rödbetorna på den grova sidan på rivjärnet.

2. Skala och strimla löken tunt. Blanda samman rödbetor och fintstrimlad lök i en bunke, blanda även i äggen och potatismjölet, så att allt blandas väl.

3. Smaka av med salt och peppar, så att det smakar bra.

4. Forma och platta ut dem till 8 stycken små biffar, relativt tunna.

6. Stek dem sedan i 1-2 minuter på vardera sidan på medelhög värme i en panna med lite olja och smör.  
Biffarna ska ha ett frasigt yttre men ändå har lite tuggmotstånd kvar inuti.

7. Servera dem sedan som dem är med andra goda grönsaker eller som ett tillbehör till kött och fisk.