I veckan hade jag lite Chimichurri till övers så då fick det bli lite chimichurrimajonnäs, otroligt gott och passar perfekt till grillningen i sommar.

Chimchurri är en klassisk het örtsalsa från Sydamerika och speciellt i Uruguay och Argentina. Den populära örtsåsen används flitigt inom det Uruguayska och Argentinska köket. Den är ett självklart tillbehör till Asadon. Asadon är en traditionsenlig grillfest i Sydamerika där man ofta grillar över öppen eld. Chimichurri som traditionellt görs på persilja, citron, vinäger, chili, vitlök är också väldigt god som smakbas till andra såser. Själv har jag börjat blanda den med majonnäs. Resultatet blir nästan magiskt gott och kommer troligen vara en väldigt vanlig sås till mina grillkvällar i sommar. Såsen passar perfekt till grillat, både kött, fisk och grönsaker men även som tillbehör till annan mat. Varför inte byta ut aiolin i en club sandwich till chimichurrimajonnäs.

Chimichurrimajonnäs

3msk Chimichurri
1 Äggula
1 dl Rapsolja (eller annan neutral olja)
2 tsk Dijonsenap
1 msk Vitvinsvinäger
En skvätt citronsaft
Salt och svartpeppar

Gör så här

1. Blanda äggulan med dijonsenap och vinäger i en rymlig bunke eller skål.
2. Fixera gärna skålen genom att placerar den på exempelvis en våt trasa eller blöt kökshanduk. Då kommer du få mer kontroll över skålen när du vispar ner oljan.
3. Vispa sedan in oljan i äggvispet genom att tillsätta den långsamt i en tunn stråle medan du vispar. Använd gärna en ballongvisp eller om du är av den latare sorten en elvisp. Vispa tills majonnäsen tjocknar och får en lagom konstisens.
4. Var försiktig så att du inte häller i för mycket olja på en gång, då finns det en risk att majonnäsen spricker. Om nu olyckan är framme och majonnäsen spricker går det oftast att vispa ihop den som den är. Annars kan man börja om med en ny äggula och försiktigt vispa i den spruckna majonnäsen och på så sätt få ihop den spruckna majonnäsen. Blir majonnäsen för tjock så går det bra att späda den med lite vatten.
5. Blanda sedan i chimichurrin och smaka av med av med färskpressad citron, salt och ett par drag med pepparkvarnen. Tycker du att den smakar för lite så är det bara att tillsätta mer chimichurri.
6. Chimchurrimajonnäsen passar bra som sås eller dipp till det mesta. På bilden serverar jag den som dipp till nygrillade kycklingvingar från Rekokyckling. Svensk ekologisk frigående kyckling.