I dagarna fick jag en beställning på en studenttårta. Ett väldigt kul uppdrag som jag personligen tyckte blev väldigt bra.Studenttårta

Annons Lyckas med matNu är studenttiderna här och studenttårta är ett givet inslag nu när många ungdomar rusar ut och in i vuxenlivet. Basen för denna stundettårta blev en moussetårta bestående av en hallonmousse och en vit chokladmousse. En syndigt god kombination där den syrliga och friska hallonmoussen balanserar den lite sötare chokladmoussen. Bottnarna är helt vanliga tårtanslag och tårtan täcktes sedan med vit marsipan. Blommor och övrig dekor på studenttårtan är gjorda av sockerpasta.

Studenttårta ca 16 bitar

1st Tårtbotten

Hallonmousse

275g Hallon
1/2 dl Socker
2 gelatinblad
3dl Vispgrädde

Gör så här.

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka under tiden upp hallon med socker, så att de blir sönderkokta.
3. Passera hallonen genom en finmaskig sil, så att du får bort kärnorna. Personligen tycker jag det är gott att inte ta bort alla kärnorna, men det är en smaksak.
4. Krama ur så mycket vatten som möjligt från gelatinet och rör ner den i den varma hallonpurén så att det smälter och blandar sig väl. Låt hallonpurén svalna.
5. Vispa under tiden grädden till ett halvfast skum. Vänd ned en tredjedel av grädden i den svala hallonpurén och vänd sedan tillbaka den utblandade hallonpurén i den resterande grädden. Beblanda den väl med hjälp av en slickepott eller slev, med stora rörelser, så att moussen förblir luftig.
6. Nu kan du fylla tårtan.

Vit chokladmousse

200g Vit choklad
200g Vispgrädde

Gör så här.

1. Smällt chokladen i grädden men se till att det inte kokar. Låt sedan chokladkrämen svalna, viktigt att den blir helt kylskåpskall.
2. Vispa sedan upp moussen precis som vanlig vispad grädde. Nu är det bara att fylla tårtan. Denna moussen kan även göras på liknande sett med både mörk och ljus choklad, kom dock ihåg att det går åt lite mindre choklad desto högre kakaohalt chokladen har. Så använder du exempelvis en mörk 70 procentig choklad, så kan du minska ned mängden till ca 150 gram och om du använder en mjölkchoklad på runt 40 procent kakao så kan du minska ned till ca 175 gram choklad.Tårtbottnar fyllda med hallonmousse och vit chokladmousse

Smörkräm till spackling

Detta är en bra standardsmörkräm som funkar bra till att spackla en tårta på ca 24-25 centimeter i diameter. Den går också utmärkt att använda som topping till andra bakverk såsom cupcakes eller andra frostade kakor. Det går även enkelt att smaksätta den med exempelvis, starkt kaffe, likör, sprit, choklad osv..

150g Osaltat Smör (rumstempererat)
2,5dl Florsocker
Ca 50-100g Kokande vatten
1tsk Salt

Gör så här.

1.Koka upp vattnet.
2. Vispa under tiden ihop smöret med florsockret så att det blir vitt och luftigt.
3. Tillsätt ca 50 gram kokande vatten under fortsatt vispning, tillsätt eventuellt mer vatten om det skulle behövas. Smörkrämen ska bli luftig.  Smörkrämen ska totalt vispas i ca 10 minuter.

Till och täckning och garnering av tårtan

Ca 300g Vit Marsipan
Sockerpasta i passande färger eller naturell som du färgar själv.

Studenttårta

Montering av Tårtan

Jag har tidigare delat med mig om hur jag monterar tårtor och hur jag gör kan ni läsa mer om här. Följ bara anvisningarna och byt ut mossarna mot mousserna i detta receptet.Vilken mousse som du har längst upp eller längts ner har ingen betydelse. Vill du ha annat tema än en studenttårta så går det givetvis också bra.

För att göra blommorna och dekorationerna till min studenttårta så har jag använt mig utav min egna hemgjorda sockerpasta som jag blandat med flower paste. Pastan har jag sedan färgat efter önskad färg. Men du kan givetvis även köpa färdig sockerpasta i olika färger. Som detta sockerpastakit som passar bra till en studenttårta likt denna

Till blommorna på studentårtan har jag även använt mig av en del blomsterutstickare och pulverfärger för att få lite mer liv i blommorna. Använda gärna färger likt dessa som inte innehåller AZO färgämnen utan helt veganska och naturliga färger.


Annons Lyckas med mat Jag köper mina tårttillbehör, choklad mm, hos lyckasmedmat  De har ett bra sortiment med en bra service

Sockerblommor

Gillade du min studenttårta, se då även några av mina tidigare tårtor här nedan

Chokladtårta med chokladsmörkräm

Jordgubbstårta

Prinsesstårta

Presenttårta

Cupcakes behöver väl egentligen inte någon närmare förklaring, då de flesta idag vet vad det är. Men ska man sammanfatta det kort så är det en lite lyxigare variant av muffins som är toppad med någon god topping, såsom forsting, maräng eller grädde för att nämna några. Man kan helt enkelt  säga att det är som en liten minitårta och som ni förstår är detta inget bakverk man bör äta till vardags, utan bör endast avnjutas vid speciella tillfällan.

Jag gillar personligen inte för söta bakverk, så dessa blåbärscupcakes kommer du att att uppleva som mindre sött och istället mer balanserade med betydligt mer fräschör.

Blåbärscupcakes ca 18st

3 Ägg
130g (1,5dl) Ljust muscovadosocker
1krm Vaniljpulver (Eller 1tsk vaniljsocker)
100g Smör
1dl Mjölk
210g (3,5dl) Dinkelsikt eller vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 Nypa salt
200g Blåbär

Frosting

300g Färskost
100g Smör
120g (ca 2dl) Florsocker
Skal och saft från en citron

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg, muscovadosocker och vanilj till ett vitt och riktigt pösigt skum.
  3. Smält smöret och häll i mjölken, blanda det sedan med äggvispet.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda till sist i blåbären.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåtar (ca 18 stycken) och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda blåbärsmuffinsarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  7. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med fler blåbär eller varför inte lite hallonpulver.