Vem minns inte barndomen och hur gott det var med gräddbullar eller mums mums.Tyvärr så är de industriellt  tillverkade gräddbullarna inte så mycket gräddbullar längre som de en gång i tiden var.

MaxitopparUtan idag är de ursprungliga ingredienserna såsom äggvita och socker och choklad till viss del utbytta mot billiga tillsatser som sötningsmedel, stabiliseringsmedel
och emugleringsmedel för att få dem att se ut och smaka som en gräddbulle. För mig är en gräddbulle i stort en italiensk maräng som är doppad i choklad och kokos. Gräddbullar sägs komma från Danmark ”Flødebolle” och det är även i Danmark som det produceras flest gräddbullar, hela 800 miljoner stycken varje år.

Jag har därför valt att dela med mig av mina egna gräddbullar, som både är enkla och väldigt goda. Jag ville även ha lite inslag av mandel i mina gräddbullar och en lite mer vuxen ton på mina, så har valt att göra en liten mandelbotten till dem istället för de klassiska kexet och även rosta kokosen till dem. Men barnen gillar dem lika mycket ändå!

Mina gräddbullar 20st

Flan
250g mandelmassa

Fyllning
250g socker
75g vatten
110g glukos
140g äggvita
1g vaniljpulver

Doppning
250g Choklad 55-70%
50g Kallpressad kokosfett
100g Rostad kokos

Mandelflan
Italiensk maräng
Gräddbullarna

Gör så här

Flan
1. Börja med att göra flanen/bottnarna till gräddbullarna, genom att kavla ut mandelmassa, gärna en fin och ekologisk variant med så naturliga ingredienser som möjligt (mandel och socker).

2. Kavla ut mandelmassan till ca 2-3mm tjocklek, ta gärna lite florsocker på bakbänken och på kaveln så att inte mandelmassan fastnar på bakbänken eller kaveln och använd helst en kavel med beläggning non-stick

3. Stick ut rundlar, ca 5 cm i diameter med hjälp av en utstickare eller ett lagom stort glas.

4. För över bottnarna på en plåt med bakplåtspapper eller bakduk och baka sedan bottnarna i ugnen på 125° i ca 25 minuter eller tills de blivit lite spröda utan att ta färg. Ta ut dem och låt svalna.

Fyllning
5. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med vaniljpulvret.

6. Koka under tiden ihop sockerlag av socker, glukos och vatten. Använd en stek eller baktermometer så att socker lagen får en temperatur på 117º.

7. Tillsätt sedan den varma sockerlagen långsamt i en tunn stråle till marängen under kraftig vispning, helst med en elvisp eller liknande.

8. Vispa sedan marängen kall igen ca 10-15 minuter på låg hastighet.

9. Fyll upp marängen i en spritspåse med eller utan tyll, det är en smaksak.

10. Spritsa fina toppar på varje flan och ställ sedan svalt i någon timme så de får sätta sig lite.

Topping
11. Smält chokladen tillsammans med kokosfettet i ett vattenbad. Temperera gärna chokladen, värm den först upp till 45-50º och låt sedan svalna till ca 27-28º och värm den sedan försiktigt till 31-32º i vattenbad igen. Ett tips är att bara värma 2/3 av chokladen och sen tillsätta den sista 1/3 hackad choklad i den smälta för att snabbare få ner chokladen i temperatur. Detta gör man för att få en glansigare yta på chokladen, men kan uteslutas om man så vill.

12. Medan du väntar på att chokladen ska kallna kan du rosta kokosen i en torr panna, till gyllene flingor, fast pass på, det är lätt att bränna dem.

13. Doppa sedan gräddbullarna i chokladen och låt rinna av på ett galler några minuter innan du doppar dem försiktigt  i kokosen, det går även utmärkt att strö kokosen över om man hellre vill det.

14. Låt svalna och förvara dem sedan i kyl eller frys in dem för ett senare tillfälle.