Pizza behöver verkligen inte vara så märkvärdigt som många tror. Stå och göra pizzadeg och koka tomatsås mm som både kan vara lite bökigt och ta en del tid i köket att få klart.
Inte heller tycker jag att man behöver använda sig av en av alla pizzakit som numera går att köpa i butikerna, som dessutom oftast innehåller en massa onödiga tillsatser för att dölja en dålig råvara. Nej den enklaste och godaste pizzan enligt mig görs på det orientaliska  tunnbrödet libabröd, som går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker.  I Göteborgsregionen som färskt och på andra ställen i landet hittar du det oftast i frysdisken. Brödet är helt naturligt och innehåller bara vetemjöl, vatten, socker, salt och jäst. Själv finner jag detta underbara tunnbröd väldigt användbart, det kan användas till mycket, b.la. till mina goda wraps, som du kan hitta här.

Jag brukar variera mina pizzor, lite efter vad som finns hemma eller jag fått över. Tomatbasen brukar jag göra enkel, genom att mixa en burk konserverade tomater, av ett lite bättre märke och krydda upp med lite goda örter. Men självklart går det att koka sin egna goda tomatsås, om man vill lägga ner mer tid och få en djupare smak av tomatsåsen, som mognar av att få koka en stund. Det går ypperligt att koka min tomatsås, men addera gärna då en hackad lök som du först fräser tillsammans med vitlöken och örterna tillsammans med oljan innan du slår på tomaterna. Jag delar här med mig av pizzan jag lagade igår som blev en vegetarisk variant. Väldigt god och spröd pizza blev det. Testa den gärna nu ikväll till fredagsmyset.

 

Till 4 pizzor

Pizzabotten
1 frp libabröd, vanliga eller grova

Tomatsås

1 brk hela konserverade tomater
1 nypa oregano
1 nypa mejram
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

Topping

6st champinjoner
20st oliver
1st röd lök
1/2 zuchinni
2st mozarella
2dl riven lagrad ost (Präst, parmesan eller annan)
oregano
Olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar

Libabröd

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225º.

2. Mixa tomaterna, tillsammans med vitlöken, oregano, mejram och olivolja till en jämn tomatsås med hjälp av en stavmixer Smaka sedan upp såsen med salt och peppar och eventuellt med lite vitvinsvinäger om du vill ha mer syra i såsen.

3. Skär sedan champinjoner, zuchinni  och rödlök tunt, gärna med hjälp av en mandolin.

4. Bred ut tomatsåsen jämt över pizzabottnarna, smula sedan mozzarellan och fördela den på de fyra bottnarna.

5. Sprid ut de tunnskurna grönsakerna över pizzorna, strö sedan den över rivna osten  och oliverna. Dra ett par varv med pepparkvarnen och salta dem lätt.

6. Baka av dem i ugnen i ca 5-10 minuter eller tills de fått en fin färg. Baka gärna dem på en baksten för bästa resultat, då får pizzan samma egenskaper som att den skulle vara stenugnsbakad och du kan riktigt drömma dig bort till Neapels trånga gränder.

Tips!
Testa gärna att variera med andra goda toppingar. En topping som barn uppskattar väldigt mycket och som jag även lagade till barnen på min dotters barnkalas är med majs, paprika och kyckling. Och då är det perfekt att använda sig av kyckling som kommer från skroven vid buljongkokning, kolla in mitt inlägg om kycklingbuljong här. Andra goda pizzatoppings är salami, skinka, räkor oxh skaldjur eller varför inte lite olika ostar, både mögelostar och lagrade hårdostar. Som sagt nästan allt går att lägga på en pizza, vilket gör pizzan till en perfekt måltid för att bli av med lite öeverblivna rester som annars förmodligen skulle förspillas.