Så här i vår och försommartid, växer rabarbern som vilt i våra trädgårdar.
Denna syrliga ört var från början en medicinsk ört och härstammar från Kinas och Mongoliets bergssluttningar. I senare studier har det även visat sig att rabarber kan hämma tillväxten av cancerceller, då den är rik antioxidanterna polyfenoler och ska även vara som mest verksamma när rabarbern är upphettad. Rabarber är även väldigt rik på kalcium och C-vitamin och innehåller även relativt mycket fibrer.

Rabarber innehåller även stora mängder oxalsyra så små barn och personer med anlag för njursten bör undvika rabarber.

Så här i den tidiga försommarvärmen som dragit in över landet tycker jag det är lite svalkande med en kall rabarberlemonade eller rabarbersaft om man hellre vill kalla det för det.

Min rabarberlemonad 3 liter

3l rabarber
2st citroner
40g vinsyra
2l vatten
2kg socker

Gör så här

1. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull.

2. Skölj och skär under tiden rabarbern i mindre bitar och placera den i en rymlig bunke eller kastrull, minst 4-5 liter.

3. Skala citronerna och avlägsna det vita som sitter under det gula skalet och intill fruktköttet. Detta kan göra att saften får en liten bitter ton, om det får sitta kvar.

4. Skär sedan citronköttet i tjocka skivor och tillsätt dem tillsammans med det gula skalen till rabarbern och strö över citronsyran.

5. Häll sedan på det kokande vattnet och täck över bunken och låt svalna.

6. Ställ sedan lemonaden svalt i ett dygn innan den silas av och du rör ner sockret. Häll sedan upp på flaskor och ställ i kylen. Saften går även bra att frysa in. I kylen kan den hålla upp till någon månad.

Ett tips är att frysa saften och sedan ta ut och skrapa den till en god svalkande granité, underbart läskande en varm sommardag.