Har du inga egna äppelträd i trädgården så känner du säkert någon som har. Själv har jag inte hunnit få några äpplen på mitt träd, då det fortfarande är lite för ungt. Men då är det bra, att ha  grannar som får otroliga skördar av äpple, år efter år. Och som mer än gärna skänker bort lite när jag vill ha. Skulle du dock inte känna någon som har äpplen så finns det rätt många som skänker bort äpplen från sina trädgårdar. Tyvärr så är det få som tar hand om sin frukt, utan frukten får ofta ruttnar bort istället. Men det är även väldigt lätt att hitta billig eller bortskänkt frukt på annonser eller genom olika förmedlingar. En bra förmedling som jag ibland använder, om jag behöver frukt är ”äkta varas” fruktförmedling, Det är en förmedling som samlar ihop privatpersoner som gärna vill skänka bort sin frukt, över hela landet, ganska lysande tycker jag. Förmedlingen hittar du här. Om du själv har mycket frukt till övers kan du även själv enkelt lägga upp en annons på förmedlingens sida och skänka bort överflödet.
 
Äppelmos kan varieras ganska mycket både med äppelsorter, sötning, smaker och konsistenser. Jag vill gärna inte ha mitt äppelmos helt slät, så jag låter äppelmoset ha kvar lite bitar av äpple. I mitt äppelmos förekommer heller inga onödiga tillsatser såsom citronsyra, konserveringsmedel och konsitensgivare. Jag tycker även att de många köpta varianterna är alldeles för söta, mer som sylt faktiskt. Jag använder mig helst av ett mörkt socker som inte är lika raffinerat som vanligt vitt strösocker, det ger även äppelmoset en djupare smak och karaktär. I det här receptet har jag valt kanel som smaksättare, en väldigt klassisk smaksättning men det går även bra att smaksätta med t.ex, vanilj, lagerblad, kardemumma eller varför inte bara ha den helt neutral.

Äppelmos ca 2 liter

2,5kg Äpplen (ca 16st, eller 2 kg skalade urkärnade)
5dl Vatten
1,5dl Ljust muscovadosocker
5st Kanelstång
1 Nypa salt

Gör så här
1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem sedan i mindre klyftor eller bitar
 
2. Placera dem i en rymlig tjockbottnad kastrull. Häll på vattnet och lägg i kanelen. Koka upp alltsammans långsamt. Låt sedan äppelmoset koka i ca 20-25 minuter på låg värme tills äppelbitarna börjar falla sönder.
 
3. Rör i socker och saltet och smaka av så att smaken är behaglig och god. Vill man ha mer socker så är det bara att tillsätta till önskad smak eller så går det självklart att utesluta det helt för den som vill det. Tänk även på att olika äpplen har olika syra och sötma. I detta recept har jag använt mig av klassiska aromaäpplen, som är ett mellansylitgt äpple med en viss sötma.
 
4. Under tiden du kokar dina äpplen, så kan du sterilisera dina burkar, antingen genom att köra dem i ugnen på 125º i 10 minuter eller att koka dem en stund i kokande vatten. Detta görs för att äppelmoset ska hålla sig så länge som möjligt och inte börja mögla eller bli dåligt på annat sätt.
 
5. Vill du ha en slät äppelmos, så kan du pasera moset genom en finmaskig sil eller mixa den med exempelvis en mixerstav. Vill du som jag ha lite bitar i moset, så är det bara att röra ut det med hjälp av en slev eller visp till önskad konsistens.
 
6. Häll upp det varma äppelmoset i de rengjorda burkarna och sätt på locket. Äppelmoset kan sedan förvaras i kyl i upp till ett par veckor, lite beroende på hur mycket socker du har i, med högre sockerhalt kan den stå i kylen i upp till flera månader.