Imorgon är det midsommar och i år blir det bland annat en italiensk sill med smak av soltorkade tomater  basilika och parmesan.

Italiensk sill med soltorkad tomat och basilika

Annons Apoteket

20% rabatt vid köp över 300 kr för nya kunder Gäller endast nya kunder. Gäller endast online och ej receptbelagda läkemedel.

Italiensk sill kan vara väldigt diffust men vad är inte mer italiensk än soltorkade tomater, färsk basilika och en god parmesanost. 

Att göra egna sillar är både väldigt enkelt och väldigt kul och sill behöver inte alltid handla om senap, lök och pepparrot. Tvärtom är det superkul att experimentera med nya smaker och jag försöker varje år att hitta på en ny spännande smakkombinationer till varje sillhögtid. Jag har bland annat gjort sill på rabarber och långpeppar, chili och koriander, rostad vitlök, rökig bbqsås och äpple och kanel som är lite av en personlig favorit.

Denna sillen blev en väldigt lyckad smakkombination som faktiskt tar sinnena till medelhavet och Italien. Resultat blev en krämig god sill med en lätt sälta, syrlighet och en lite blommig eftersmak från basilikan.

20% rabatt vid köp över 300 kr för nya kunder Gäller endast nya kunder. Gäller endast online och ej receptbelagda läkemedel.

 

Italiensk sill med smak av tomat och basilika

Inläggning

ca 250g urvattnad sill
0,5dl Ättika (12%)
1dl Socker
1,5dlVatten
2st Lagerblad

Såsen

1st Äggula
1tsk Dijonsenap
1msk Vitvinsvinäger
1/2dl Neutral olja
40g Soltorkade tomater
1/2dl Riven parmesan
1st Vitlöksklyfta
1/2dl Hackad färsk basilika
2dl Crème fraiche
Salt och peppar

Annons bagaren & kockenKöp din köksutrustning på nätet hos bagaren och kocken, till bra priser och med snabba leveranser.

Gör så här.

1. Blanda ihop ättika, socker och vatten och koka upp. Låt sedan lagen svalna.
2. Skär sillen i mindre bitar och lägg den i den kalla inläggningslagen. Låt sillen dra i lagen i minst ett dygn. Detta är grunden till de flesta sillrecept och är förmodligen något du redan har klart i kylen idag.
3. Gör en majonnäs genom att blanda äggula, vinäger, dijonsenap, vispa sedan i oljan i en tunn stråle medan du vispar.
4. Blanda majonnäsen med crème fraîche och övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
5. Häll av inläggningslagen från sillen och blanda sillen med den krämiga såsen.
6. Häll upp sillen i ett lämpligt förvaringskärl, gärna ett med ett återförslustningsbart lock. själv använder jag gärna glasburkar med bygellock.
7. Sillen kan förvaras i kyl i upp till 2 veckor.

 

Kika gärna in några andra goda smakkombinationer på sill här nedan.

Bbq-sill

Rabarber och långpepparsill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citron och pepparrotssill