En klassiks flygande jakop är gjord på grillad kyckling, gratinerad med vispad chiligrädde och toppad bacon, banan och jordnötter. Upphovsmannan till denna klassiska rätt sägs vara Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt och recpetet publicerades för första gången i Allt om mat 1976. Sedan dess har receptet på Flygande jakop varierats en hel del och idag kan man stöta på flygande jakop i väldigt ,ånga olika former. Jag har valt att piffa till min med champinjoner och ajvar relish samt så brukar jag byta ut jordnötterna mot osaltade cashewnötter. På så sätt blir det inte lika salt och en nötigare smak på den färdiga rätten. Men det är helt klart en smaksak så man får helt enkelt testa sig fram till sitt favoritrecept.

Flygande Jakop ca 6 portioner

1kg Grillad kyckling
2tsk Curry
2dl Vispgrädde
1dl Cremé Friaché
1/2dl Chilisås
1/2dl Ajvar relish
1 Pressad vitlöksklyfta
Oregano
Salt och svartpeppar
2st Bananer
1pkt Bacon
10st chamoinjoner
1 Näve Cashewnötter

Gör så här
1. Plocka den grillade kycklingen och skär den i bitar. Godast blir det om du grillat kycklingen på grillen.
 
2. Värm en panna med lite smör och olja, fräs först med curryn en stund och tillsätt sedan kycklingbitarna och fräs ytterligare en stund så att curryn blandar sig väl med kycklingen.
 
3. Fördela kycklingen i en ugnsfast form.
 
4. Dela sedan baconet i bitar och champinjonerna i kvartar (om de är små) stek sedan baconen och champinjonerna i pannan, så att det får lite färg.
 
5. Vispa Under tiden grädden med cremé fraîchen till ett fast skum och rör sedan i chilisåsen ajvarn, vitlöken och kryddorna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 
6. Bred ut chiligrädden över kycklingen och strö sedan de brynta baconet och champinjonerna över chiligrädden. Skiva även bananerna och strö dem över tillsammans med cashewnötterna.
 
7. Gratinera den i ugnen på 200º i ca 15 minuter.