Kålroten har väldigt gamla anor inom den nordiska och framförallt svenska historien. Man vet med vetskap att den ingått i ingått som basföda i norden i minst 500 år och troligen redan innan dess. I Den nådde sedan vidare ut i Europa och i Tyskland kallades den på 1600-talet för Schwedische Rübe ”Svensk rova” och på engelska heter den idag kort och gott ”Swede”
Kålroten är bra för dem som vill gå ned i vikt då den mättar bra samtidigt som den är väldigt kalorisnål. Kålrot innehåller även rikliga mängder c-vitamin och 100g kålrot innehåller ungefär lika mycket c-vitamin som i en hel apelsin. Detta gör kålroten till extra bra så här års när förkylningar och influensa börjar bli allt vanligare.
 
Denna salladen var en sallad som bara blev då jag var tvungen att skörda lite i min dragonbuske samt att jag nyligen inhandlat en fin kålrot som bara låg och väntade på att bli använd. Resultatet blev i mina ögon fantastiskt och kålroten gifter sig perfekt med dragonen och syran från äppelcidervinägern, en sallad som passar bra till det mesta helt enkelt.

Kålotssallad ca 4 portioner

200g Kålrot
200g Morot
2msk Äppelcidervinäger
3msk Olivolja
1msk Hackad dragon
1msk Skuren gräslök
1tsk Lökpulver
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Skala kåltoten och moroten med hjälp av en potatisskalare och strimla den i stickor antingen i en mandolin eller med kniv, det går även bra att riva dem grovt på ett rivjärn.
 
2. Blanda all ingredienser till vinägretten i en bunke och smaka upp med salt och nykärnad svartpeppar, tänk på att vinägretten ska smaka mycket då smaken blir mildare när den blandas med kålroten och moroten.
 
3. Håll vinägretten över de strimlade rosterna och blanda väl, så att allt blir marinerat. Låt sedan salladen stå svalt i någon eller några timmar så att rotsakerna hinner dra åt sig av vinägrtenne och mogna. Salladen går sedan att spara i kyl i upp till två veckor, lite beroende på hur stora rotsaksstrimlorna är.