En enkel förklaring av bavaroise är att det är lite som ett mellanting mellan en moussé och en panacotta och ordet bavaroise betyder mycket riktigt ”en hård moussé ” på franska. En bavaroise kan precis som moussér och panacotta varieras i näst det oändliga. Allt från ljuvlig choklad till somriga jordgubbar eller varför med kokos som i detta recept. Denna kokosbavaroise har jag i detta recept valt att servera ihop med en god och vaniljdoftande ananassalsa, vilket gör att det blir lite pina colada feeling över desserten.

Kokosbavaroise
400ml kokosgrädde
6st Äggulor
2,5dl Socker
8 Blad gelatin
1dl Cremé friache
2,5dl Vispgrädde

Ananassalsa
200g Ananas
20g Smör/kokosolja
1 vaniljstång
1/2dl Ljust mucovadosocker
1/2dl Mörk Rom
Färskpressad citron

Gör så här
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
 
2. Koka upp kokosgrädden i en kastrull, använd gärna en ekologisk variant, själv brukar jag använda Kung Markattas. Får du inte fatt i någon kokosgrädde så funkar det även bra med vanlig kokosmjölk, dock kan den färdiga kokosbavaroisen smaka lite mindre av kokos än vad den gjort annars.
 
3. Vispa under tiden äggulor och socker luftigt (äggdosis). Vispa sedan i den varma kokosgrädden och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm på alltsammans igen under omrörning, tills såsen börjar tjockna men max till 82º annars kan såsen spricka.
 
4. Krama ur så mycket vatten som möjligt från gelatinet och rör ner det i den varma kokossåsen och låt såsen svalna.
 
5. Vispa under tiden cremé fraiche och grädde till ett lätt skum. Vänd ner skummet i den avsvalnade kokossåsen.
 
6. Häll upp kokosbavaroisen i lagom portionsformar eller det du tänker servera kokosbavaroisen i. Själv brukar jag hälla upp dem i snygga glas eller kokotter och ibland gjuta dem i någon snygg silikonbakform, som jag sedan fryser in och plockar ut, portion för portion. I detta recept använder jag mig utav dessa smarta gjutformar

Ananassalsa
7. Skär ananasen i små bitar och fräs dem i smöret.
 
8. Tillsätt socker och en utskrapad vaniljstång och fräs ytterligare till ananasen börja bli glansig.
 
9. Tillsätt rom och flambera ananasen om du vill, med hjälp av lite eld. Annars låter du bara romen koka in.
 
10. När ananasen har mjuknat och blivit lite såsig så smakar du av med lite färskpressad citronjuice. Låt sedan salsan svalna och servera den tillsammans med kokosbavaroisen. Det som eventuellt blir över kan sedan förvaras i kyl i upp till en vecka.