Läsk och soda är något som idag mest är förknippat med söta drycker och ohälsa. Dagens läsk och soda är en blandning på socker, koffein, citronsyra, artificiella smakämnen och färgämnen. Men från början var faktiskt sodan en nyttig dryck fullproppad med goda och nyttiga bakterier. Förr i tiden gjordes soda eller läsk som vi idag känner till det som, genom fermentering av frukter och bär. Under fermenteringen  växer mjölksyrabakterier som finns naturligt i livsmedlet till sig i antal och bildar samtidigt kolsyra som en restprodukt. De syrliga små mjölksyrebakterierna (lactobacillus)   är bra för oss, då andra mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i deras omgivning. Därför håller mjölksyrabakterierna – som kallas probiotika oss friskare.  Mjölksyrabakterierna hjälper också oss  att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler, b.la. järn och zink, som blir mer lättillgängliga för kroppen genom intag av fermenterade livsmedel. Under själva jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. Fermenteringen som sker i sodan är i princip samma sak som sker i andra fermenterade livsmedel såsom surkål, kimchi, surdegsbröd, yoghurt eller fil som alla har likannde hälosfördelar.
Men för att göra sin egna fermenterade soda eller läsk så behöver man först en sodakultur som man kan tillsätta i sin blivna de soda så att fermeteringen kan påbörjas  Denna kan jämföras med surdegskulturen du skapar för att senare kunna baka surdegsbröd. Sodakulturen kan sedan behållas och matas på liknande sätt som surdegskulturen och bli i princip hur gammal som helst. Läs gärna mer om surdeg och surdegsbröd här. En sodakultur bygger traditionellt på 3 ingredienser, vatten, någon rot (tex maskros eller ingefära) och socker. Oftast används ingefära, då den även ger en god smak och är lättillgängligt året om, denna sodakultur kallas även en gingerbug. När du väl har skapat din sodakultur är det bara att börja göra din egna hemfermenterade soda.

Ginger bug (Sodakultur)

2dl Vatten
2msk Hackad ekologisk ingefära
2msk Ekologiskt socker
Matning 1 ggn om dagen
1tsk Ekologisk ingefära
1tsk Ekologiskt socker

Gör så här
1. Blanda vatten med ingefära och socker i en väl rengjord glasburk (ca 3-5dl). Täck sedan burken med ett tunt tyg med ett gummiband eller snöre. Detta för att sodakulturen ska kunna andas men samtidigt att annat skräp som damm och framförallt ohyra inte ska komma ner i burken.
 
2. Låt burken sedan stå i 2-6 dagar i rumstemperatur, liten beroende på hur gynnsamma förhållandena är och hur mycket bakterier det finns i ingefäran från början. Ett kall plats i köket förlänger processen samtidigt som en varmare plats skyndar på processen. Det är även bra att röra runt i burken ett par gånger om dagen, en tumregel kan vara att man rör i sin sodakultur morgon och kväll. Bakterierna trivs även som bäst på lite mörkare plaster så i ett köksskåp eller i skåpet över kylen är en bra plast att förvara den på.
 
3. När sodakulturen stått ett dygn så är det dags att mata den, det gör man med ytterligare hackad ingefära och socker enligt mängderna ovan, detta görs sedan varje dag tills din sodakultur blivit aktiverad. Detta sker när du ser små bubblor på ytan och att du hör ett fizz-ljud när du rör i den. Vätskan kan se lite grumlig ut men det hör helt till sin ordning, så länge som den doftar friskt.
 
4. Nu har du din sodakultur klar och det går bra att göra din första soda. Ska du inte göra någon soda för tillfället så är det bara att fortsätta att mata den varje dag tills du ska använda den eller så kan du sätta ett lock på den och ställa den i kylen där processen avstannar och bakterierna går ned i ett vilostadie. Där kan du sedan förvara den precis som en surdagskultur och bara mata den med ingefära och socker någon gång varannan vecka för att hålla den i liv. När du sedan vill använda den igen så är det bara att plocka ut den i rumstemperatur och mata den med ingefära och socker tills den aktiveras igen.