Förra veckan gjorde jag en sodakultur eller sodastarter om man hellre vill kalla det för det. min sodakultur är gjord på ingefära, socker och vatten och denna typen av sodakultur kallas mer internationellt för en gingerbug. Sodakulturen behövs för att få igång fermenteringen i sodan och det är även det som sedan kolsyrar drycken. Fermenterad soda har en mängd goda hälofördelar, b.la fungerar bakterierna i den som en probiotika som stärker magens tarmflora och på så sätt hjälper matsmältningen och ger oss ett starkare immunförsvar. Fermenterade livsmedel hjälper oss även att ta upp mer vitaminer och mineraler från maten, b.la järn och zink. Att dricka och äta fermenterade livsmedel är idag extra viktigt, då de flesta livsmedel idag är behandlade på något sätt, genom upphettning, besprutning, strålning mm vilket gör dem näst intill sterila från våra så livsnödvändiga bakterier. Detta är ett problem som verkligen börjat tas på allvar idag och många forskare tror att detta kan vara en bidragande orsak till att vi lägger på oss övervikt och till följd av det även löper en större risk att drabbas av sjukdomar såsom cancer och hjärt-kärlajukdommar. Detta gör det extra viktigt att lägga till fermenterade livsmedel till kosthållningen.

Blåbärssoda
5dl + 7dl kallt vatten
250g Blåbär
1 Vaniljstång
1dl Ekologiskt socker
1dl Färskpressad ekologisk citron
1dl Aktiverad sodakultur

Gör så här
1. Koka upp 5dl vatten med blåbären, en vaniljstång som är skårad och skrapad och sockret och låt dra en stund.
 
2. Ta av från värmen och blanda i 5dl kallt vatten tillsammans med citronsaften. Häll blandningen i en rymlig glasburk, minst 2,5 liter.
 
3. Täck burken med en silduk eller tygstycke som släpper igenom luft men samtidigt håller damm och annan ohyra borta och låt sodan svalna.
 
4. Rör i den aktiverade sodakulturen och täck åter igen med silduk, låt sedan stå i rumstemperatur i 2-5 dagar, så att sodan kan fermentera. Rör under tiden i sodan ett par gånger om dagen för att påhjälpa förmenteringen. Desstu längre sodan står desto torrare blir den eftersom sockret äts upp av kulturen och bakterierna i den. Sodan är klar för buteljering när du hör ett tydligt fizz-ljud när du rör i den.
 
5. Sila sodan och fyll den i väl rengjorda pet- eller glasflaskor och låt sodan stå framme i rumstemperatur i 1-2 dagar så att den kolsyras. Lämna några centimeter luft längs upp i flaskan så att sodan har utrymme att kolsyras. Om du använder en glasflaska så ska det vara en flaska med snäpplock, då är det även bra att lätta lite på trycket någon gång under kolsyrningen, så att trycket inte blir för stort i flaskan och sodan sprutar ur flaskan när du väl öppnar den. Personligen tycker jag det är bättre att kolsyra sodan i en vanlig pet-flaska då jag mest har dåliga erfarenheter av att kolsyra soda i glasflaksa. När du kolsyra soda i en pet-flaska  kan du enkelt se när sodan blivit kolsyrad, genom att trycka ihop flaskan lite när du hällt i sodan. När flaskan väckta ut sig igen och känns spänd och hård är sodan kolsyrad.
 
6. När blåbärssodan är kolsyrad så ställs den i kylen så att jäsningen avstannar. När den blivit kall är den redo att avnjutas med rikligt med is. Sodan kan sedan förvaras i kylen under en tid, men kom ihåg att även om jäsningen har avstannat, så har den inte upphört, så sodan kommer att bli torrare och torrare ju längre du lagrar den. Kom även ihåg att det samtidigt bildas kolsyra sålåt den inte stå för öänge för då kan den explodera.