”Fullkorn, surdeg och lingon gör LingonGrova till en riktigt god start på vilken morgon som helst!” Så lyder Pågens egna slogan för det välkända brödet men detta bröd är även om det innehåller både surdeg och en hel del fullkorn inget hälsobröd, då det samtidigt innehåller ganska rikligt med socker, mycket mer än i de flesta andra industritillverkade matbröd även om det ofta finns mycket dolt socker i andra varianter av industribröd också. Varje brödskiva lingongrova innehåller ungefär 1 sockerbit, något man knappast förväntar sig att en nyttig fullkornsbröd ska göra.
Personligen köper jag nästan aldrig bröd i butiken även om det ibland hände att jag köper något mer hantverksmässigt bröd på något bageri eller konditori ibland. Jag kan dock förstå att många andra fortsätter att köpa butikernas billiga och karaktärslösa industribröd, då många tror att det både är enormt tidskrävande och väldigt svårt att baka ett hembakat bröd. Men sanningen är att brödbak faktiskt är väldigt okomplicerat och allt du egentligen behöver är lite mjöl och vatten och en bra bakmaskin (det går självklart även baka för hand, om du så vill). Jag bakar oftast mina bröd på surdeg, vilket gör att tesen mjöl och vatten stämmer in bra på mina bak. Men känner du dig osäker  på surdeg och det är osäkerheten för surdegen som får dig att inte baka något bröd, så går det självklart bra att även tillsätta lite jäst.

Lingrova 2 limpor

Skållning
1dl Dinkelgryn eller andra gryn
2dl Vatten

Deg
Skållade dinkelgryn
200g Aktiv surdeg
500g Vatten
2msk Mörk muscovadosirap
800g Dinkelsikt
400g Grovt dinkelmjöl
150g Lingon, färska eller frysta
24g Salt

Gör så här

1. Skålla dinkelgrynen genom att koka upp 2 deciliter vatten och häll det kokande över grynen. Låt sedan stå och dra tills grynan kallnat och sugit åt sig av vattnet, vilket gör att grynen sväller och blir mjukare. Detta tar ett par timmar och görs med fördel över natten. Ett tips är att göra detta samtidigt som du aktivera din surdeg, vilket också bör göras ett antal timmar före själva baket, jag brukar ha för vana att göra detta kvällen innan och baka på morgonen.
 
2. Blanda aktiv surdeg, skållade dinkelgryn, vatten och sirap i en köksassistent eller bakmaskin och tillsätt mjölet, låt degen går ett par varv och låt sedan allt vila i ca 30 minuter. På så sätt hinner mjölet svälla, vilket gör så att mjölet kan absorbera mer vatten. Detta gör att du får en deg med mindre mjöl per andel vätska, vilket i sin tur ger ett saftigare och lättare bröd.
 
3. Knåda sedan degen i ca 10 minuter på mellanlåg hastighet, tills du har en följsam och smidig deg, eventuellt får du tillsätta lite mer mjöl, då alla mjölsorter absorberar upp olika mängd vätska. Degen ska vara fast men ändå klibbig och elastisk.
 
4. Tillsätt saltet och bearbeta degen ytterligare ca 2 minuter (även om salt gör en deg lite stabilare så bryter det samtidigt ner de så viktiga glutentrådarna om det arbetas för länge).
 
5. Placera sedan degen i ett inoljat rymligt kärl, med lock. Jag använder mig av en plastback av typen hammarplast som går att köpa i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst. Låt degen sedan stå och jäsa ute i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe.
 
6. Efter en timme så viker du degen, detta för att arbeta in mer luft i degen och för att göra det extra luftigt. Vik först kortsidorna in mot mitten och sedan långsidorna. Upprepa denna proceduren ytterligare 2 gånger med ca 30 minuters mellanrum. Låt sedan degen fortsätta att jäsa i ca 3-4 timmar, beroende på hur aktiv din surdeg är. Degen ska jäsa till minst dubbel storlek. Dock så får den inte stå för länge, så att det överjäser, då blir resultatet ett kompakt och syrligt bröd.
 
7. Stjälp sedan upp degen försiktigt på ett mjölat bakbord, så att inte luften går ur degen. Dela degen i två rektangulära bitar och dra ut den lite försiktigt, utan att för mycket luft pressas ut. Vik över degen som i ett halvslag så att en limpa bildas och gör på liknande sätt med den andra biten. Placera bröden på en förvärmd plåt i ugnen på 250º eller gör som jag och köp en baksten, så får du ett stenugnsbakat bröd. (Stenen värms först upp i ugnen i ca 1 timme innan du ska baka brödet).
 
8. Baka sedan brödet i 15 minuter, sänk sedan värmen till 225º och baka det ytterligare i ca 15 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 94-95º. Låt sedan brödet svalna och avnjut det med ett tjockt lager smör och nyskivad ost.
 
9. Brödet förvaras sedan bäst inrullad i en handduk i upp till 3 dagar. Lägg det inte i en plastpåse, för då blir brödet  torrt och tråkigt, samt så tappar det sin fina skorpa. Vet du att du inte kommer att hinna äta upp bröden inom 3 dagar, så går det bra att frysa dem direkt efter det har svalnat. När du plockar fram brödet igen så bakar du bara av det i ugnen på 150º i ca 10 minuter (från tinat stadie) så blir det nästan som nybakat igen.
 
10. Vill du inte baka med surdeg, kan du istället tillsätta 10 gram färskjäst utrört i 200g vatten och sedan göra på samma sätt. Dock så kan jästiden blir aningen kortare, då deg med innehållande industrijäst oftast jäser lite snabbare.