Ibland kan det vara gott att ha ett snacks till hands som inte bara är gott, utan även är nyttigt som man kan äta med gott samvete, även om det inte är helg eller fest. Precis som dessa goda fröknäcke som näst intill är oemotståndliga i min mening och även är lätta att variera. Det går att testa med allt ifrån heta chiliflakes, örter, ost till vitlök eller vad man nu gillar för smaker. Bara din personliga smak sätter gränserna och till skillnad från vanliga chips och snacks som oftast bara är tomma kalorier, så är dessa fröknäckechipsen fulla av fibrer, vitaminer och mineraler.

Fröknäcke 

2dl Majsmjöl
1dl Solroskärnor
1/2dl Pumpakärnor
1/2dl Linfrön
3msk Olivolja
1/2msk Sesamolja
1msk Mortlade fänkålsfrön eller anis
2dl Kokande vatten
1tsk Salt

Garnering
Flingsalt
Chiliflakes
Torkade/Färska örter
Lavendel
Sesamfrön
Wallmofrön
Solrosfrön
Pumpafrön

Gör så här

1. Värm ugnen till 150 grader.
 
2. Blanda alla ingredienser och rör samman till en gröt.
 
3. Klicka ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå knäckesmeten och kavla ovanpå pappret så att smeten trycks ut till en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och toppa med lite flingsalt samt blandade krosssade frön, eller vad du vill ha på. Jag brukar variera lite men något som är extra gott som kvällssnacks är att ha lite flingsalt och torkade chiliflakes på.
 
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills fröknäcket fått fin färg. Låt kallna och bryt sedan i lagom bitar. Om du vill ha jämna och fina bitar exempelvis fyrkantiga bitar, så kan du med fördel dela dem innan du gräddar dem.
Förvara dem sedan lufttätt och torrt i rumstemperatur. För mig brukar de gå åt ganska snabbt men antar att de håller sig i flera månader med rätt förvaring