Skulle vi ta till vara på alla våra äpplen i våra trädgårdar som oftast ruttnar bort, så skulle vi kunna tillgodose hela landets äppelbehov med råge och inte behöva importera ett ända äpple. Men tyvärr är det ganska få som tar hand om sin äppelskörd eller än mindre gör något med den. Äpplen har annars ett sånt stort användningsområde. De är först och främst oftast väldigt goda som de är men annars går det göra allt från paj och bakverk på dem, till goda maträtter, kompotter och moser till goda inläggningar. I detta inlägg ska jag bjuda på en fantastisk god och enkel mjuk äppelkaka med smak av mörk choklad och rostade hasselnötter. Äppelkakan är väldigt god som den är men blir ännu godare om du serverar lite hemgjord vaniljsås till den.

Mjuk äppelkaka med choklad och rostad hassel 

3 Ägg
100g Ljust muscovadosocker
125g Rumstempererat smör
2dl Siktat dinkelmjöl
1dl Grovt dinkelmjöl
2tsk Bakpulver
60g Mörk choklad (Minst 60%)
1 Nypa salt
2st Äpplen
80g Rostade hasselnötter

Gör så här

1. Vispa äggen med sockret till ett hårt skum med en elvisp eller vispmaskin. Det ska bli nästan vitt och vara ganska fast.
 
2. Till sätt det rumstempererade smöret och vispar ut det ordentligt i äggvispet.
 
3. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vänd sedan ner det i ägg och smörvispet tills du får en jämn och homogen sockerkakssmet. Hacka även chokladen grovt och blanda in den i smeten tillsammans med en nypa salt.
 
4. Skala, kärna och skär äpplena i båtar/skivor.
 
5. Smörj en brödform på ca 23cm och fördela smeten jämt i formen. Strö ett tunt lager av hackade rostade hasselnötter och tryck ned äppelbitarna, antingen i två rader eller lite som du själv tycker blir bra. Avluta sedan med ett nytt tunt lager av hackade hasselnötter.
 
6. Grädda sedan äppelkakan i ugn på 150°c i ca 30 minuter eller tills kakan känns färdig. För att testa om kakan är färdig kan du sticka ned en sticka i mitten av äppelkakan och fastnar det inget på stickan så kakan färdig.
 
7. Låt kakan svalna lite under bakduk och servera den sedan gärna med lite hemlagad vaniljsås