Kimchi är den vanligaste sidorätten i Korea och är även Koreas nationalrätt. Traditionellt görs den på kinakål eller salladskål som vi även kallar den. Men den görs även på andra grönsaker såsom rättika, gurka och och morot för att nämna några. Kimchi är precis som andra fermenterande livsmedel väldigt nyttig och fullproppad med en massa nyttiga probiotika (nyttiga bakterier). Tidskriften Health placerade kimchi i sin lista på topp fem ”World’s Healthiest Foods” för att det är rikt på vitaminer, hjälper matsmältningen och för en möjlig reducering av tillväxt av cancer. För att göra en riktig kimchi så kan det vara bra att sticka inom en asiatisk eller koreansk livsmedelsbutik för att där få tag på den rätta koreanska chilin, som ger den rätta hettan och smaken. Har du inte möjlighet att få tag på koreansk chili så går det även bra att använda chiliflakes som du mixar till ett pulver.

Kimchi

1 Huvud Kinakål (Salladskål)
15cm Purjolök
1/2dl Himalayasalt
2msk Chilipeppar
5cm Finriven Ingefära
4st Finhackade eller pressade vitlöksklyftor
1msk Ljust muscovadosocker
2-3msk fisksås eller vatten

Gör så här

1. Rensa salladskålen och dela sedan huvudet i fjärdedelar och skär ut roten ur mitten. Skär sedan kålen i mindre bitar ca 4 x 4 cm stora. Det gör inget om de gröna delarna blir lite större för de är mjukare, men det vita får inte blir för stora för så är det svårt att äta.
 
2. Lägg den uppskurna salladskålen i en bunke. och tillsätt saltet och fördela det jämnt i salladskålen. Jag använder en stor burk med lock för att lättare kunna blanda, då är det bara att sätta på locket och skaka om. Detta kommer att mjuka upp kålen och göra så att kålen släpper ifrån sig vätska. Var inte orolig för saltmängden då du ändå kommer att skölja bort det mesta senare. Låt sedan kålen stå i några timmar i rumstemperatur så att den släpper ifrån vätska och börja mjukna
 
3. Strimla under tiden purjolök på längden i ca 7 cm långa bitar och släng i dem tillsammans med salladskålen. Skölj kålen och löken  noggrant för att bli av med smuts och salt. Låt och rinna av i ett durkslag.
 
4. Blanda chilin med vitlöken, ingefäran, sockret och fisksåsen/vattnet till en kryddpasta. Använder du dig, inte av koreansk chili så bör du använda torkade chiliflakes istället för mald chili, då det både ger bättre smak och färg. Om du inte får till smaken och färgen så kan du även blanda med lite paprikapulver. Blanda sedan kryddpastan väl med kål och purjolöken.
 
5. Lägg upp kimchin i rena glasburkar som du med fördel har steriliserat genom kokning eller hettat upp i ugnen innan (Koka dem i ca 5 minuter i täckande vatten eller kör dem i ugnen på 125ºc i ca 10 minuter). Pressa ner kimchin så den ligger riktigt kompakt och fyll burken upp till kanten så att det finns så lite luft som möjligt. Se till att det finns vätska över kålen, annars får du fylla på med lite extra vatten.Annars kan Kimchin börja mögla innan den hunnit fermentera.
 
6. Låt kimchin stå i rumstemperatur i ett par dagar, gärna där det inte är för ljust så att förmonteringen kan sätta fart. Öppna gärna på burken ett par gånger för att kontrollera fermenteringen och samtidigt lätta lite på trycket, då kolsyra bildas under jäsningsprocessen precis som när du fermentera soda eller andra fermenterade livsmedel. När du ser små bubblor stiga uppåt genom kimchin så är det dags att ställa in den i kylen.
 
7. Nu är kimchin klar för att ätas men smaken utvecklas och blir bara bättre med tiden.
Servera gärna kimchin till maten eller varför inte blanda i den i såser och dressingar. Ett gott tips är att blanda den med en hemslagen majonnäs och mixa den till en god hamburgerdressing, helt fantastiskt gott. Lägg gärna lite extra hel kimchi i hamburgaren för extra hetta och smak.