Ärtsoppa (Ärtor med fläsk) är en klassik svensk rätt inom husmanskosten och har anor ända tillbaka till tidigt medeltid. Då rätten ofta tillagades över öppen eld. Klassiska ingredienser är, gula ärtor, kokt fläskkött, lök och kryddor (vanligen peppar, senap, timjan och mejram).
Att ärtsoppan har blivit typisk torsdagsmat i Sverige, beror på att fredagen, under den katolska medeltiden var fastedag och att en sådan dag föregicks av en rejäl festmåltid. Kokt salt fläsk var en bas i den medeltida kosthållningen och ärtor var ett festligare alternativ till den mer vardagliga kålen och rovorna. Att varm punsch har blivit ett klassiskt tillbehör till ärtsoppa, tros vara för att den sades minska värdespänningarna, vilket kan vara bra när du ätit ärtsoppa.
Ärtsoppa äts även i andra länder, b.la i våra grannländer, Norge, Finland och Danmark men även på Island och i Tyskland.  Där den även ser lite annorlunda ut, gentemot vår svenska klassiska ärtsoppa. I Finland görs den b.la på gröna ärtor och i Danmark och Norge så tillsätter man även rotsaker och potatis. Tysk ärtsoppa serveras gärna med olika sorters korvar. I min ärtsoppa har jag anammat lite av varje, vilket gör min ärtsoppa både unik och väldigt god.

Ärtsoppa
500g Gula ärtor
1,5kg Fläskkött med ben
Vatten
2st Gula lökar
2st Morötter
2 Klyftor vitlök
2tsk Timjan
2tsk Mejram
2tsk Oregano
4st Lagerblad
1/2tsk Chiliflakes
5st Kryddpepparkorn
Salt
Svartpeppar
Goda korvar

Gör så här
1. Blötlägg ärtorna, gärna över natten men minst i 6-8 timmar. Ju längre de blötläggs desto snabbare går det att göra soppan när du väl kokar den.
 
2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj ärtorna under kallt rinnande vatten i ett durkslag. Häll dem sedan i en rymlig kastrull och fyll på med vatten så att det täcker ärtorna. Koka sedan upp ärtorna och häll av ärtorna ytterligare en gång och fyll sedan åter upp med vatten så att det mer än väl täcker ärtorna och koka upp allt på nytt. Detta gör du för att ta bort en del de olösliga kolhydraterna, dvs de ämnen som är gasbildande.
 
3. Efter en liten stunds kokning kommer du att se att ytterskalen på ärtorna börja lossna, ta då en ballongvisp och rör i ärtkoket för att fånga upp så många som möjligt, för en jämnare och lenare soppa.
 
4. Tillsätt sedan fläskköttet, här passar det bra med både fläsklägg, eller revben, eller något annat gott fläskkött på ben, gärna en rimmad bit för extra smak. Hacka även grönsakerna och tillsätt också dessa tillsammans med alla kryddor.
 
5. Låt soppan koka i ca 2 timmar eller tills ärtorna är sönderkokat och köttet ramlar av från benet. Tillsätt gärna lite mer vatten efter hand, så att soppan inte bränner eller blir för tjock. Ta då upp köttet och fördela det i lagom bitar. Skär även lite goda korvar i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans med köttet till den färdiga ärtsoppan. (Jag brukar använda mig utav smakrika wienerkorvar eller kryddkorvar).
 
6. Smaka eventuellt upp med mer kryddor. Annars är det bara att servera ärtsoppan med ett gott knäckebröd med ett tjockt lager smör och en skiva ost. Ett gott tips är mitt goda surdegsknäcke eller varför inte ett glutenfritt förknäcke som du svänger ihop på nolltid.