Att göra sitt egna godis till jul är en tradition hos många och det blir inte bara en trevlig stund, utan även godare och oftast även nyttigare än det julgodis som går att köpa ute i någon affär eller godisbutik. Genom att göra ditt egna julgodis så kan du själv bestämma vad som ska vara i och de flesta väljer nog inte att stoppa i aromer, konstgjorda och härdade fetter eller artificiella färgämnen i sitt godis. Resultatet av att göra sitt egna godis brukar utöver att du slipper tvivelaktiga ingredienser också bli ett godis med ett lägre sockerinnehåll än det godis vi köper färdigt och det är bara det, en positiv sak.
 
För att göra denna mandelpralin behöver du en bra och hyfsat effektfull mixer eller matberedare, exempel kan du se här.  jag lagar även som i de flesta andra recept här på min blogg mina mandelpraliner på  ekologiska råvaror men givetvis kan du använda konventionella (oekologiska) råvaror med samma resultat. Vill du ändå satsa på någon ekologisk ingrediens så tycker jag att du ska satsa på chokladen som precis som kaffe är ett väldigt besprutat livsmedel med en väldigt stor påverkan på vår miljö.

Mandelpralin3
,
120 gram sötmandel
0,5 dl vatten
1 dl socker
150 gram choklad (gärna av bättre kvalitet)
1 tsk vaniljpulver

Gör så här

1. Rosta den oskalade mandeln gyllene i ugnen på 200 grader, det tar ca 10 minuter, men se upp så att mandeln inte bränner.
 
2. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp sockerlagen till 110 grader (knappt trådprov – en droppe av sockerlagen ska kunna dras till trådar mellan två fingrar).
 
3. Tillsätt mandeln och koka tills det börjar knäppa i dem. Rör om då och då. Rör konstant när sockret börjar vitna och kristallisera. Fortsätt att röra kraftigt tills sockret smält till en guldgul karamell, det gör den när den når en temperatur på ca 150ºc
 
4. Häll upp den karamelliserade mandeln på bakplåtspapper och låt svalna.
 
5. Lägg massan i en matberedare (gärna en kraftfull variant) och mixa i ca fem minuter tills massan oljar sig och blir krämig. Ibland kan mandeln fastnar uppe på kanterna, då kan du behöva stoppa mixern och skrapa ner mandeln från kanterna, för att sedan fortsätta att mixa igen.
 
6. Hacka chokladen och tillsätt den och vaniljpulvret till den mixade mandeln, fortsätt sedan att mixa tills chokladen har smält
Använd massan som fyllning eller häll upp i en form och skär i rutor när den stelnat.