Saffran är världens exklusivaste krydda och utvinns ur saffranskrokusens pastiller. Kilopriset på saffran ligger ofta runt 50 000 kronor och är ungefär en fjärdedel av priset på ett kilo guld. Saffran är för många mest synonymt med jul och advent och då främst lussekatter och saffransbullar. Men saffran är en fantastik krydda även i annan matlagning såsom i en god Paella, en mustig fisksoppa eller i den gotländska saffranspannkakan för att nämna några exempel. Saffran blir gott till nästan vad som helst helt enkelt och kombinationen saffran choklad är verkligen helt fantastik. Så dessa saffransbiskvier blir det nog en hel del av i jul, speciellt när de även är väldigt enkla att göra.

Saffransbiskvier 20st

Bottnar
200g Mandelmassa
40-50g Äggvita
Skalet från en apelsin

Smörkräm
200g Smör
1dl Florsocker
6g Marinerad saffran (0,5g saffran)
1 Äggula
1 Nypa salt

Garnering
100g Choklad (60-70%)

Gör så här

1. Ta fram smöret så det får temperera, vilket gör smöret smidigare när du senare ska göra smörkrämen.

2. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn, tillsätt äggvitan lite i taget samtidigt som du blandar in den i mandelmassan, jag brukar använda händerna för att få en bra känsla men du kan även använda någon form av redskap såsom en trägaffel eller liknande. Smeten ska bli len och homogen och lagom konsistens för att kunna spritsas. blir den för fast så tillsätter du bara lite mer äggvita tills du uppnår önskad konsistens.

3. Fyll upp en spritspåse monterad med en slät tyll och spritsa ut rundlar som är ca en halv centimter höga och ca 5 centimeter breda på en bakpappersbeklädd bakplåt. Jag använder mig av engångsspritspåsar, som är väldigt smidiga att arbeta med. Det gäller att få bottnarna likvärdiga så att de bakas jämt i ugnen. Enklast går det om du har någon utstansare med ett passande mått eller varför inte baksidan av en äggkopp, som du sedan använder som hjälp för att rita ut små rundlar på baksidan av bakpappret.

4. Baka sedan av bottnarna i mitten av ugnen på 175ºc i ca 10 minuter eller tills bottnarna har fått en fin och gyllene färg och känns genombakade. Ta ut dem och låt svalna.

5. Gör under tiden smörkrämen. Jag brukar marinera min saffran innan för en starkare färg och djupare smak, hur du marinera saffran kan du läsa mer om här. Vispa smöret luftigt tillsammans med saffran och florsocker. När smörkrämen känns luftig och len så tillsätter du äggulan och en nypa salt och fortsätter och vispa tills du får en len och luftig smörkräm.

6. När mandelbottnarna har kallnat, brer du på smörkrämen på bottnarna, gör dem gärna lite konformade för bästa resultat. Det går att använda en vanlig sked eller lilleman men enklast och bäst resultat blir det med en palletkniv. Ställ sedan saffransbiskvierna svalt så att krämen sätter sig lite, innan de doppas i choklad.

7. Smält under tiden chokladen över ett vattenbad, bäst resultat får du om du först temperera chokladen, då blir biskvierna så där härligt glansiga och chokladen mer knäckig och inte så känslig för fingeravtryck och stötar. Hur du temperera choklad kan du läsa lite mer om här.

8. Doppa sedan saffransbiskvierna genom att doppa ner hela den delen som täcks av smörkrämen i chokladen, doppa ned snabbt och låt sedan rinna av i några sekunder innan du placera dem på ett galler eller en plåt så att chokladen stelnar.

9. Försvara dem sedan i rumstemperatur i några dagar eller, förvara dem i kylen i upp till flera veckor, de går även alldeles utmärkt att frysa för att sedan plocka fram när du blir sugen. Låt dem dock bli rumsvarma innan du avnjuter dem för bästa smakupplevelse.