Saffran är för mig en av de mest fantastiska kryddorna och även om den är väldigt dyr så är den verkligen värd sitt pris. Detta då du även behöver ytterst lite av den för att resultatet ska bli fantastiskt. Men jag vill åter poängtera att saffran inte bara är fantastisk i bakverk och sötebröd, den är nästan mer fantastisk i middagsrecept som i goda fisk och skaldjursrätter. Lite saffran kan tex höja en fisksoppa eller fiskgryta från något alldagligt till något himmelsk gott.
Denna kladdkakan har jag valt att baka på mandelmjöl, främst för att jag tycker att mandel och saffran gifter sig så otroligt bra men det gör även att kakan blir helt glutenfri, vilket är bra för alla dem som inte kan eller undviker gluten. Jag har även smakat upp den med en hint av kardemumma, en krydda som passar väldigt bra ihop med saffran vad jag märkt.

Saffranskladdkaka 

150g Vit choklad
150g Smör
5,5g Marinerad saffran (ca 1tsk)
3st Ägg
1dl Ljust muscovadosocker
2dl Mandelmjöl
1krm Kardemumma
1 Nypa salt

Gör så här

1. Smällt smöret i en kastrull. Hacka under tiden chokladen.
 
2. Låt chokladen smälta i det varma smöret. Tillsätt saffran och rör ut det till en homogen chokladsmörkräm.
 
3. Rör ihop socker med äggen och tillsätt mandelmjöl, stött kardemumma och en nypa salt
 
4. Rör ned chokladsmörkrämen i äggvispet och rör ut till en jämn smet.
 
5. Häll upp smeten i en smord (springform ca 24cm, eller form med liknande storlek) och baka av i ca 16-18 minuter på 175º värme.
Servera saffranskladdkakan med lättvispad grädde och gärna några rårörda bär om du har.