Julgodis är ett väldigt trevligt julpyssel som gärna barnen vill vara med på. Det är också ett bra sätt att lära barnen, att lite mindre är gott nog och att man lika gärna kan göra sitt egna godis, istället för att köpa färdigt från butik. Dessutom så blir godiset lite mer äkta än det som går köpa ute, vilket iallafall i min värld, känns bättre att ge till sina barn, även om det såklart fortfarande, inte är speciellt nyttigt. Men godis gjort på riktig frukt och bär är helt klart bättre än godis gjort på aromer och färgämnen, som det mesta godis ute i våra butiker numera är gjorda av. Här nedan kan du t.ex. se vad ett vanligt vingummi innehåller. Du kan även läsa lite mer om godis och innehåll i mitt inlägg ”Barnakalas eller E-kalas” 

”Ingridienser, Glukossirap (innehåller sulfit), socker, vetestärkelse, gelatin, modifierad potatisstärkelse, syra (E270), aromämne, färgämne /E110, E120, E141, E153, E160e), ytbehandlingsmedel (karnaubavax)”
Denna hallonkola går dessutom enkelt att variera med andra bär, då är det bara att byta ut hallon mot exempelvis jordgubbar eller varför inte en syrlig passionsfrukt, vilket ger en superfräsch och god kola om du gillar lite syrligare godis.

Hallonkola ca 40 bitar

250g Hallon
1 Vaniljstång
2dl Vispgrädde
3dl Socker
1dl Ljus sirap
1msk Ättika (12%)

Gör så här

1. Koka upp hallonen så att de saftar av sig och blir mosiga. tillsammans med en utskrapad vaniljstång.
 
2. Passera hallonen genom en finmaskig sil så att du separerar hallonpurén från kärnorna.
 
3. Tillsätt en urskraapd vaniljstång tillsammans med alla övriga ingredienser och koka upp, låt sedan kolan koka till en temperatur 125ºc med hjälp av en kökstermometer, eller tills kolan klarar kulprovet genom att ta en tesked av kolan och lägga den i kallt vatten. Går det rulla kolan till en liten kula, så är den färdig.
 
4. Häll upp kolan i en väloljad form. eller i en form med bakpapper. Låt svalna. När kolan stelnat, skärs den upp i fyrkanter med en vass kniv eller klipps itu med en sax. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Förvara sedan hallonkolan på ett lite svalare ställe tills den ska avnjutas.
 
5. Strö gärna lite frystorkade hallon över eller något annat torkat bär eller fruktpulver för en extra lyxig hallonkola.