Att göra sin egna glass är faktiskt enklare än vad många tror och så blir det bara så mycket bättre. Faktum är att den flesta glassen som många är vana vid ute i våra butiker fegntligen inte borde få kallas för glass! En riktig gräddglass ska innehålla, Grädde, mjölk, ägg, socker och smakämne inget annat. Dessa ingredienser lyser dock tyvärr ofta med sin frånvaro i de flesta industritillverkade glassar. De består oftast av en kemisk blandning av skummmjölkspulver, vegetabiliska industrifetter som är ihopkombinerade med aromer och färgämnen. Som sedan säljs i förpackningar prydda med de riktiga råvarorna som oftast inte finns med mer, än just på förpackningen.

Kardemummaglass 

3dl Vispgrädde
3dl Mjölk
6st Äggulor
1,5dl Socker
1tks Kardemumma
(1krm Vaniljpulver)
1 Nypa salt
pepparkakor
Rårörda lingon

Gör så här

1. Blanda grädden med mjölken och kardemumma (ev vanilj om du vill ha det) i en kastrull. Värm upp blandningen på medelhög värme tills det når strax under kokpunkten, du vill inte att det ska koka då mjölk kan få en lite tråkig kokt smak när den kokar.
 
2. Vispa under tiden ihop sockret och äggulorna.
 
3. Häll ner den varma gräddmjölken i äggvispet samtidigt som du vispar lätt, så att inte äggulorna koagulerar och bildar klumpar i glassmeten. Värm sedan åter på glasseten så att den tjocknar något eller når en temperatur på ca 80-82º, men se upp så att den inte går över 85º då kan smeten spricka pga äggulorna. Smaka av glasseten med en nypa salt. Låt sedan glassmeten svalna och låt den gärna stå och mogna ett par timmar i kylen innan du fryser ner den. Detta gör du för en lenare konsistens samt att smaken från kardemumman hinner utvecklas mer.
 
4. Kör sedan den kalla glassmeten i en glassmaskin eller frys in glassmeten platt i så kallade zip-lockpåsar eller något liknande så att kardemummaglassen fryser till tunna block. Bryt sedan blocken i mindre bitar och mixa dem i en matberedare eller mixer till en jämn och luftig glass.
 
5. Efter du kört glassen i glassmaskinen eller matberedaren så lägger du upp den i ett lagom förvaringskärl med lock och låter den sedan sätta sig lite i frysen i ett par timmar innan kardemummaglassen är redo att avnjutas.
 
6. Servera kardemummaglassen med smulade pepparkakor och rårörda lingon, gulligare än så kan det inte bli.