Lussekatter i all ära men varför inte variera sig lite? Förra året testade jag på att baka mina lussekatter på surdeg, vilket blev en riktig smaksuccé men i år ville jag göra något helt annat, så varför inte  en lyxig saffransbulle med en härlig mandelfyllning.
För att få en intensivare färg och smak från saffranet i mina bakverk, brukar jag först marinera saffranen i alkohol (Cognac) och socker. Tänk även på att saffran har en tendens att dra till sig vätska, så var försiktig med mjölet i degen, för annars blir resultatet oftast en väldigt torr saffransbulle eller lussekatt. Så hellre en lite för kladdig deg än en för fast och kompakt deg även om en lite kladdigare deg är lite mer svårhanterlig.

Saffransbullar ca 40st

Fördeg
25g Jäst (För söta degar)
5dl Mjölk (Vassle)
5,5g (ca 1tsk) Marinerad saffran
8dl Dinkelsikt

Deg
175g Rumsvarmt smör
5-6dl Dinkelsikt
1tsk Salt
Mandelfyllning
200g Mandelmassa
150g Smör
5,5g (ca 1tsk) Marinerad saffran

Pensling topping
(Blötlagda russin)
Mjölk
Hackad mandel
Sockerlag

1. Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp en liten del av mjölken till fingervarmt och lös upp jästen i den ljumna mjölken. Blanda sedan ihop den med den resterande kalla  mjölken, mjölet och saffran. Knåda hastigt ihop till en deg eller kör ihop degen snabbt i en köksassistent. Låt sedan fördegen ligga och vila i 15-20 min under en bakduk. Detta för att mjölet ska mogna och absorbera så mycket av vätskan som möjligt, vilket i slutändan ger ett saftigare bröd.

2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och knåda den på mellanhastighet i köksassistenten tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills den känns elastisk och spänstig.

3. Låt degen vila under en duk i ca 45-60 minuter så att den släpper sin spänning och jäser upp till ca dubbel storlek.

4. Gör under tiden mandelfyllningen genom att blanda mandelmassa med det marinerade saffranet. Blanda i  smöret lite i taget, tills du har en slät och fin fyllning. Runda av med en liten nypa salt.

5. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vickning, vik sedan den undra halvan över hela degen, ända upp till toppen, så att du får en jämn deg. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Tryck i de blötlagda russinen, lite sporadiskt om du nu väljer att ha det i. Låt jäsa ordentligt under en duk ca 1-2 timmar.

6. Sätt under tiden på ugnen på 200ºc. Pensla saffransbullarna med mjölk och strö över den hackade mandeln och eventuellt lite pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg. Men se upp så de inte blir för gräddade, då blir de lätt lite torra. Använd gärna även en baksten, för bästa resultat. En baksten förbättrar bakresultatet på de flesta bröd och sötebröd.
 
7. Låt bullarna svalna något och servera dem nybakat eller frys in och förvara dem i frysen tills du väljer att avnjuta dem.