Idag är det Lucia och säkert många som traditionsenligt lussar lussekatter. Men det är nog väldigt få som smakat lussekatter gjorda på surdeg. Något som jag helt klart tycker fler ska testa.
Att baka med surdeg är inte svårt, det kräver bara en längre baktid och lite extra tålamod och smakerna i brödet hinner utvecklas så mycket mer än i degar som hastjäst med industrijäst. Planerar bara du ditt bak bra så är det inga problem, då jästiderna är så långa så behöver du inte stå och vakta på degen som du vanligtvis gör på snabbbröd bakade av industrijäst. Personligen så låter jag oftast degen jäsa i en avstängd ugn under natten, så är de bara att baka av dem på morgonen. Surdeg har även andra bra fördelar förutom att den långa jästiden förstärker smaker och karaktär på brödet, det är även ett hälsosammare bröd och har b.la en blodsockerdämpande effekt på oss och får oss att hålla oss mätte en längre tid än om vi äter bröd jäst på jäst, detta gör i sin tur att vi får enklare att hålla vikten. En annan bra egenskap för surdegsbröd är att surdegsjäsningen bryter ner fytat, ett ämne som finns i alla vegetabilier och framförallt i fullkornsmjöl av olika sädesslag som gör det svårare för kroppen att ta upp olika mineraler och vitaminer från maten vi äter. Läs gärna mer om surdeg här.

Lussekatter ca 20st
650g Dinkelsikt
250g Mjölk (Rumstempererad)
80g Ljust muscovadosocker
1 Ägg Rumstempererat
7g Salt
10g Inlagd saffran eller 1g saffran
200g Uppfriskad surdeg
90g Osaltat smör rumstempererat
1/2dl Blötlagda russin

Gör så här

Dag 1 eftermiddag
1. Friska upp surdegen och ställ den ute så att jäsningen kommer igång.

Dag 1 Kväll
2. Rör ihop alla ingridienserna till degen förutom smöret, degen ska vara lite kletig så var inte orolig om den känns kladdig.

3. Låt sedan degen vila i en bunke med en bakduk över i ca 1 timme. Fetta gör att mjölet suger åt sig mer av vätskan och degen blir fastare. Baka man in mer mjöl i början av baket kommer brödet blir torrare när det är färdigt.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in smöret i degen. Knåda degen till en smidig deg som släpper från bakbordet, lägg den åter i bunken och låt vila ytterligare 1-2 timmar under bakduk. Det blir perfekt att se på en lagom lång film under tiden man väntar.

5. Stjälp upp degen på bakbordet igen och dela den i 20 lika stora bitar eller till ca 60g per styck. Rulla sedan ut degen och rulla ihop dem som en klassisk lussekatt, genom att snurra halva ändan inåt åt ena hållet och den andra halvan inåt åt andra hållet, så det blir som ett ”S” Det går givetvis att göra andra former på lussebullarna om man vill det. Tryck i 1 eller ett par russin i varje snurra. Placera de färdiga lussekatterna på en plåt med bakpapper och ställ sedan in dem i en avstängd ugn.

6. Ställ även in en skål med varmt vatten i ugnen så torkar inte bullarna på ytan och får på sås sätt en bättre jäsning. Låt sedan bullarna jäsa under natten eller i ca 6-8 timmar om du inte valt att jäsa dem under nattetid.

Dag 2 Morgon
7. Ta ut bullarna och värm ugnen till 200°. Sätt gärna in  en baksten om du har, så får du en mycket bättre gräddning på lussekatterna. Baka sedan av lussekatterna i ca 8 minuter eller tills de är färdiga. När de är färdiga så penslas dem direkt med en uppvispad äggula eller med en sockerlag (50% vatten och 50% socker) för extra glansiga bullar. Låt sedan svalna lite innan du hugger in på en nygräddad lussekatt. Servera dem gärna med ett glas kall mjölk.