Denna julen har jag satsat på en klassisk julsill. Utöver de vanliga sorterna som sillsorterna som löksill och senapssill har jag valt att göra en ”Apelsin och saffranssill”. Både apelsin och saffran är två väldigt klassiska smaker som ofta förknippas med jul här i Sverige och som blir ännu godare när de kombineras ihop.

Sill är tillsammans med övriga fisk och skaldjursrätter mina favoriter på ett svenskt julbord och jag kunde nog klarat mig utan resterande rätter om jag var tvungen att välja. Julskinka och köttbullar i all ära, men inget är så gott som vällagade sillar och gravad lax med lite krämig skaldjurssallad till. Många associerar tyvärr sill med de små burkar man kan köpa i butiken med loggan ”Abba” på, som tyvärr oftast smakar ungefär likadant och sällan har någon speciell karaktär. Nä ska det vara sill så ska den enligt min menig vara hemlagad, det är både enkelt och så mycket godare. Vill man ändå envisas med att köpa sillen färdig så är min rekommendation att man vänder sig till en fiskhandlare eller manuell fiskdisk som finns i de större livsmedelsbutikerna, där kan du också finna goda sillar även om de är ganska dyra.

Apelsin och saffranssill

250g Urvattnad saltsill
3dl Vatten
2dl Socker
1dl Ättika (12%)
11g Marinerad saffran eller 1g ren saffran
Skalet från en apelsin (Bara det gula)

Gör så här
1. Koka uppvatten, socker och ättikan och tillsätt saffranet och apelsinskalet (använd gärna ett cestjärn för bästa resultat). Tänk på att inte koka med apelsinskalet för länge, då det finns en risk för att en beska bildas. 

2. Låt lagen svalna.  Genom att använda marinerad saffran så får du både mer smak och en intensivare färg.  Hur du marinera din saffran kan du läsa mer om här.

3. Lägg sillen i ett passande kärl eller sillkrus. Häll sedan den kalla saffranslagen över sillen så att det täcker sillen helt.

4. Låt sillen stå och dra åt sig av den goda lagen i minst ett dygn innan den är färdig att avnjutas, bäst blir den om den får stå och dra i några dagar till.
Om du ska göra fler sillar, så kan du istället göra en stor sats inläggningslag och sedan tillsätta apelsinskal och saffran till lagen innan du häller den över sillen. Hur du lägger in din sill i en inläggningslag kan du läsa om här.  Att göra en inläggningslag är smart om du ska göra flera olika sorters sill, så slipper du lägga ner onödig tid på att koka flera inläggningslagar som ändå oftast i grunden består av samma sak förutom kryddningen och smaksättningen.