Att grava lax själv är något som är väldigt enkelt och då kan man även bestämma smaksättningen själv. Vilket kan ge väldigt spännande smaker på laxen.
Jag brukar grava in laxen med lite olika smaksättningar,  nu till jul har jag valt att grava in två olika smaker, en klassisk variant med smak av dill och senap och en mer spännande smak med enbär och gin som gör sig perfekt till julens snaps. Tidigare har jag även delat ett recept på lax gravad med fänkål som smaksättning, vilket var väldigt gott och ger laxen en spännande smak av lakrits. Läs gärna mer om den här. 

Lax är en väldigt nyttig fisk och tillhör en av de feta fiskarna som b.la är rik på hälsosamma omega3 -fetter som är väldigt viktiga för våran hjärna och våra cellers uppbyggnad. Omega-3 fettsyrorna tillhör även en av de essentiella fettsyrorna, vilket innebär att kroppen inte kan tillverka dem själv utan vi måste få i oss dem genom det vi äter. Fet fisk innehåller även rikligt med vitamin-D som b.la är bra för benstommen och vårt immunförsvar.

Tyvärr så är den vilda laxen i våra hav näst intill utrotad och den lax vi ser i våra fiskdiskar är allt som oftast en odlad variant. Dock så har den odlade laxen blivit ganska ökänd på sistone då, det används en hel del kemikalier och hård medicinering av laxen vid uppfödningen, vilket har rubbat både ekosystemet och skadat miljön. Den hårt antibiotika medicinerade fisken ökar även risken för multiresistenta bakterier. Men som tur är så har på senare år även ekologisk odlad lax börjat dyka upp allt mer i våra fiskdiskar, den ekologiska laxen är inte bara bättre för miljön och mindre giftig, den innehåller även mer näring än den konventionellt odlade laxen gör. Sedan har jag fått för mig att den ekologiska laxen även smakar mer men det kan  även bero på en känsla av att jag äter något som är bra!

Dill och senapsgravad lax.

1 kg ekologisk laxfilé
1/2 dl salt
1/2 dl socker
2msk Hackade dill
1 tsk mortlade senapsfrön
1/2 tsk mald svartpeppar
Blanda ihop kryddblandningen och massera in laxen ordentligt. Placera laxen i en tätslutande påse eller ziplockpåse och ställ i kyl i 1-3 dygn, lite beroende på hur välgravad man vill ha den. Det kan även vara bra att vända lite på laxen några gånger under grävningen, för en jämnare gravning.

Gin och enbärsgravad lax.
1 kg ekologisk laxfilé
1/2 dl salt
1/2 dl socker
1/2 Gin
1 tsk mortlade enbär
1/2 tsk mald svartpeppar

Gör så här

1. Blanda salt, socker, peppar och de mortlade enbären och gnid in laxen noga.

2. Placera sedan laxen i en tätslutande påse eller ziplockpåse och häll sedan ginet i påsen, stäng eller knut sedan igen påsen och massera in ginet lite i laxen.

3. Ställ sedan laxen i kylen i 1-3 dygn, lite beroende på hur välgravad man vill ha den. Det kan även vara bra att vända lite på laxen några gånger under gravningen, för en jämnare gravning.