Såhär i jul och luciatider är saffran en välanvänd krydda, både i mat och i bakverk. Så här gör du för att få ut ännu mer smak av den goda saffranet.
Saffran är en fanatisk krydda och kommer från saffranskrokusens pastiller och är världens dyraste krydda, hela , saffran är även världen dyraste krydda och det krävs fler än 100 000 krokusar för att få ett kilo saffran. Saffran används i Sverige främst till lussebullar, men är även en viktig ingrediens i kända rätter som paella och Bouillabaisse. För att få ut extra smak från saffran så är det smart att marinera den innan. Det gör man i lite cognac eller rom och en gnutta socker.

Marinerad saffran
1g Saffran
5g Cognac eller Rom
5g Socker

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna och låt stå minst ett dygn i rumstemperatur. Bäst smak blir det om det får stå länge, så detta kan man redan göra i november om man så vill. Använd sedan saffransmarinaden, där ett gram saffran i ett recept motsvarar ca 10g saffransmarinad. Det går givetvis att göra större satser med om man vill, då är det bara att flerdubbla receptet. 

Marinaden är perfekt att använda i lussekatter, här kan du läsa mer om mina goda dinkellussekatter.