Vid juletid är det många som gör sitt egna julgodis, då får du inte missa mitt recept på choklad och apelsinfudge, helt sagolikt goda för dem som gillar choklad och apelsin och vem gör inte det.

Att göra sitt egna godis är inte så svårt och man behöver egentligen bara en spis och en bra kastrull, det kan även vara en fördel att äga en bra kökstermometer, men det gamla hederliga kulprovet funkar också bra om man hellre vill köra utan. Det vill säga att man droppar ner lite fudge i ett glas med kallt vatten och se om det går att forma en kula av smeten, då är den klar. Dessa fudge påminner lite om romerska bågar i smaken och smälter verkligen i munnen. Finns bara ett problem med dem och det är att de tar slut alldeles för fort!


Choklad och apelsinfudge 

3dl Vispgrädde
2dl Muscovadosocker
1dl Sirap (140g)
60g Smör
100g Mörk hackad choklad (70%)
2msk Honung
Skalet av en stor apelsin
1 Nypa salt

Gör så här
1. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull och låt koka upp. Koka sedan allt  på medelvärme och rör då och då (håll koll och akta så att den inte bränns) tills fudgen nått 120º eller klarar ett kulprov (Att kolasmeten går att fudgesmeten går att forma till en kula efter den droppats i kallt vatten).

2. Ta kastrullen från plattan och rör ner honungen och smöret. Koka åter upp fudgen och låt småkoka ca 2-3 minuter.

3. Ta kastrullen från plattan igen och rör ner den hackade chokladan och apelsinszest men spara lite cest till att ha på toppen av fudgen.

4. Rör till en slät smet och häll upp i en form bakpapperbeklädd form, jag brukar använda en brödform, då får du lagom stora bitar fudge. Strö över resterande apelsincest uppe på fudgen.

5. Låt fudgen svalna och ställ sedan kallt. Skär sedan upp den  i lagom stora rutor. Förvara sedan fudgen i tätslutande burk i kylen med smörpapper mellan lagren.