Så här en grå och regnig decemberdag som denna kan det vara skönt att stanna inomhus. Varför då inte göra lite hemlagat godis att muntra upp sig med som mina goda geléhjärtan gjorda på riktiga hallon.
Genom att använda sig av riktiga hallon så behövs inga konstgjorda aromer eller färgämnen och samtidigt kan man njuta av godis som inte bara är onyttigt utan faktiskt innehåller en hel del bra saker också. Dessa geléhallon kan även varieras efter eget smak och tycke, vill man istället använda sig av jordgubbar eller någon annan frukt eller bär så går det precis lika bra, då är det bara att byta ut hallonpurén mot samma mängd av något annat. Gelégodiset blir även mycket godare än de köpta fejkvarianterna som går köpa ute i butik och det är ju alltid roligare att bjuda på något hemlagat. 

För att göra mina geléhjärtna använder jag mig utav en silikongjutform, som gör det enkelt att ploppa ut de färdiga gelégodiset när de är färdiga. Av denna hjärtformade silikonform, behöver du två stycken till denna sats. Det finns en hel uppsjö av olika former att väljs mellan men det går även att göra dem i en mjuk isform eller i en långpanna som man plastat in om man hellre vill skära ut sitt gelégodis. Det går även att göra geléremmar på plåt om man så önskar.

Gelehjärtan
Hallon 225g eller ca 120g puré
190gSocker
75g Vatten
75g Vit sirap
12 gelatinblad (ca 21g)
1 citron skal plus saft

Gör så här

1. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg sedan upp 120g hallonpuré

2. Pensla formarna med ett tunt lager olja.

3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

4. Koka socker, vatten och sirapen i en kastrull på hög värme till en temperatur på 150º Använd en kökstermometer, då det är viktigt att karamellen kommer upp i rätt temperatur och samtidigt att den inte bränns vid. Undvik att röra för mycket under kokningen.

5. Riv av skalet av citron fint med hjälp av ett zestjärn.

6. Väg under tiden upp 120g hallonpuré med hjälp av en köksvåg och blanda den med saften från citronen som pressas i genom en finmaskig sil.

7. När karamellen nått 150º så tar du bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt sedan hallonblandningen koka upp på nytt till 125º på medelvärme. Rör om då och då, så att det inte bränner i botten. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt hallonbalndningen svalna något innan du tillsätter gelatinet. Var noga med att pressa ut så mycket vatten som möjligt från gelatinet innan du blandar ner det.

8. Häll hallonblandningen i en kanna med pip och portionera smeten i gjutformarna.

9. Låt hjärtana stå i rumstemperatur och stelna i 3−4 tim.

10. Gör lite citronsocker genom att blanda strösocker med citronzesten i en mortel och mortla den lite, så att smakerna från zesten sprider sig.

11. Lossa hjärtana ur formarna och torka eventuellt bort överflödig olja och rulla dem i citronsockret. Vill du inte ha socker på dom oljar du in dem istället.

12. Förvara dem i en tätslutande burk så att de inte torkar ut. Men det kan vara bra att låta dem stå ett par dagar utan lock för att torka till lite för bästa resultat

13. Här kan du köpa gjutformarna som jag använder i detta recept samt en hel del annat kul att ha i köket eller julpysslet nu till jul.