Nu är det inte många veckor kvar till jul och allt fler börjar tänka på julstök och julmat. Mycket av den klassiska svenska julmaten är kött i olika former och det kan vara både gott och trevligt med lite annat på julbordet än bara skinka, köttbullar och korvar. Denna goda västerbottenostpaj med smak av Janssons frestelse kan vara ett väldigt bra alternativ om man gillar västerbottenost.

Västerbottenost är en väldigt smakrik svensk ost som har en alldeles egen karaktär. Själv använder jag osten flitigt, både som den är men även i kalla röror, bakverk eller som här i en god paj. Smaken är lite nötig och samtidigt lite söt, vilket gör att den passar väldigt bra ihop med exempelvis äpplen och annan frukt. Men in detta recept så har jag parat ihop den med en annan svensk klassiker, nämligen den svenska varianten på ansjovis.

Västerbottenostpaj ca 6 portioner
Pajdeg
80g Smör
1,5dl Dinkelmjöl fullkornsmjöl
1,5dl Kornmjöl
20g Olivolja
4msk Kallt vatten
1 Nypa salt

Fyllning
150g Riven västerbottenost
100g Hackade ansjovisfileér
100g Spenat
3st Ägg
2dl Mjölk
Salt och peppar

Gör så här

1. Börja med att göra pajskalet. Dela ned smöret i mindre kuber och lägg i en matberedare eller i en rymlig bunke om du vill göra din pajdeg för hand. Tillsätt olja och mjölet. Arbeta hastigt ihop degen till en smulig massa. Tillsätt vattnet och en nypa salt och arbeta sedan hastigt ihop allt till en fast deg. Det gäller att inte överarbeta degen då finns det risk för att den drar ihop sig under gräddningen. Slå in degen i plastfolie eller låt den vila en timme under bakduk i kylen.

2. Tryck eller kavla ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4-5 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ sedan pajskalet i frysen i 20 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°C.

4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175°C.

Fyllning:
5. Fördela ost ansjovis och spenat i pajskalet.

6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet.

7. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter, tills pajen är gyllene.

8. Garnera gärna pajen med dill eller hackad gräslök.

9. Servera gärna pajen med en god grönkålssallad och lite picklade grönsaker eller varför inte mina syrade morötter med rödlök, som passar jättebra till. Receptet på dem hittar du här. Annars kan pajen som jag nämt tidigare vara ett trevligt inlag på årets julbord.

Tips
Byt ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl eller glutenfritt mjöl så blir pajen glutenfri.