Cremé Brulée är nog en av mina absoluta favoritdesserter, väldigt enkla att göra och en dessert som oftast är väldigt omtyckt av de flesta. Det går även att variera smaksättningen efter säsong och smak, även om originalsmaksättningen med vanilj gör sig bra  bara som den är.
Cremé Brulée är en perfekt bjuddessert som är enkelt att förbereda redan dagarna innan du ska ha gäster. Desserten tros ha uppfunnits redan 1691 i Frankrike och ordet cremé brulée betyder bränd grädde på franska, vilket syftar på det brända sockret ovanpå desserten.  En Cremé brulée görs traditionellt på ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj och är besläktad med den klassiska desserten Crema catalana från Katalonien.

Cremé Brulée 6 ca portioner
375g Vispgrädde
125g Mjölk
90g Ljust muscovadosocker
1 Vaniljstång
90g Äggula (ca 4 stora gulor eller 5 små)
1 Nypa salt
Socker till bränning

Gör så här

1. Dela vaniljstången på diagonalen och skrapa ut fröna. Placera både fröskidan och fröna i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och muscovadosocker. Värm gräddblandningen till strax under kokpunkten.

2. Dela under tiden äggen och placera gulorna i en bunke och vispa ut dem med en visp, spara undan äggvitorna till ett annat tillfälle. (De går bra att förvara äggvitorna i kylen i en burk med tätslutande lock, så klarar de sig i upp till 3 månader, perfekt för att göra maränger på vid ett senare tillfälle).

3. Häll den varma gräddblandningen över de utvispade äggulorna och se till att smeten beblandar sig väl. Låt sedan stå och dra i kyl i några timmar för att få bästa möjliga vaniljsmak på bruléerna.

4. Sätt ugnen på 100º varmluft.

5. Sila smeten genom en finmaskig sil och ta gärna vara på vaniljstången som efter torkning lämpar sig bra i ett hemgjort vaniljsocker, som du kan läsa om mer här.

6. Fördela bruléesmeten i portionsformar så kallade kokottformar. Jag använder mig av dessa formarna, som är perfekta för Cremé brulée och även andra saker som småpajer mm. 

7. Baka bruléerna i vattenbad i ca 1 timmer eller tills de stannat sig. De ska ha en dallrig konsistens när du petar på dem, men se till att de inte blir för lösa.

8. Låt Cremé bruléen svalna lite och strö sedan ett tunt lager socker över dem. Bränn sedan av sockret med en brännare så att ett hårt karamellskal bildas. Avnjut dem sedan som de är eller varför inte med lite färska jordgubbar när det är säsong