Ska du ha en sen söndagsbrunch idag eller har du kanske en sovmorgon att se fram emot nu i veckan? Varför då inte avnjuta frukosten med lite nybakade dinkelscones.

Jag köper mer eller mindre aldrig något bröd från butik, utan bakar nästan uteslutande allt vårt på surdeg här hemma. Men ibland så tar brödet slut och det finns inte tid för att fixa något nytt inför helgfrukosten, då brukar jag göra scones istället vilket också är väldigt gott. Dessa sconesen är bakade i muffinsformar, men går självklart också utmärkt att baka på vanligt sätt på bakplåt i ugnen.  jag väljer att göra mina scones på dinkelmjöl, som är ett uråldrigt spannmål som påminner om vete och var en vanligare gröda innan de klassiska spannmålen, vete, råg, korn och havre började odlas. Dinkel eller spelt som det också heter, är så vitt man vet en underart inom familjen gräs och har ett mycket bättre näringsinnehåll än vad vanligt vete har, främst när det gäller protein och mineraler såsom järn och zink. Som du kanske har sett så använder jag nästan uteslutande dinkelmjöl i mina recept men har du inget dinkelmjöl hemma så går det precis lika bra att använda vanligt vetemjöl istället.

Dinkelscones ca 6st
3dl Dinkelsikt
3dl Dinkel grovmalet
4tsk Bakpulver
75g Smör
3dl Yoghurt eller fil
1tsk Salt

Gör så här
1. Värm ugnen till 225°.

2. Mät upp dinkelmjöl, bakpulver, och salt i en bunke eller en matberedare.

3. Skär smöret i små bitar och lägg i bunken eller i matberedaren. Smula det med en gaffel eller i matberedaren till en grynig massa.

4. Häll i yoghurten och knåda ihop till en deg.

5. Häll lite mjöl på en arbetsbänk. Ta upp degen och lägg på arbetsbänken. Rulla ut den i en längd och dela degen i 6 lika stora bitar, lägg bitarna i muffinsformen eller tryck eventuellt ut dem till tekakor och lägg på en bakpapperbeklädd bakplåt eller använd en nonstick bakmatta i silikon.

6. Pensla dem med lite vatten och strö på lite pumpafrön, havregryn eller varför inte lite hampa. Baka dem sedan i ca 10 minuter eller tills dem är genombakat, de ska han en innertemperatur på ca 93º och vara gyllene i färgen.

7. Servera dem med en rejäl klick smör och en god marmelad.