Choklad är både förföriskt gott och nyttigt och vad är inte godare än hemgjorda chokladtryfflar som bara smälter i munnen. Enda problemet är att man lätt äter för många.

Chokladtryfflar kan nästan varieras hur mycket som helst. Det går göra tryfflar både mörk, ljus och vit choklad och det går variera smakerna i nästan det oändliga, allt ifrån naturell choklad till olika likörer, kryddor frukt eller bär. Det är egentligen bara du som sätter gränserna och sedan är det bara att testa sig fram. I detta receptet har jag valt att smaksätta mina chokladtryfflar med Baileys.

Det man ska tänka på när man gör chokladtryfflar är att först använda en bra choklad som grund, då minskar risken för att du misslyckas och exempelvis får en grynig tryffel eller sprucken tryffel. Om tryffeln mot all förmodan skulle spricka ändå eller blir grynig, så kan du testa att först försöka mixa ihop den med en stavmixer. Fungerar inte det så kan det vara så att din tryffel är för fet eller för lätt oftast är det de förstnämnda. Då kan man värma en skvätt mjölk eller likör, juice eller vad man nu har för smak och sedan vispa i den spruckna tryffeln i den varma vätskan, lite i taget, tills du får en len och fin tryffel. Är det tvärt om så kan du istället koka ner lite grädde till cream dubbel och vispa i den spruckna tryffeln på samma sätt tills du får en len och glansig tryffel.

 

Chokladtryfflar med baileys

150g Choklad (60-70%)

100g Vispgrädde

80g Smör

3msk Baileys

Gör så här.

1. Värm grädden i en kastrull och hacka under tiden chokladen om du inte använder pellets.

2. Sänk värmen och smält chokladen i den varma grädden, se till att den löser sig helt och du får en homogen tryffel

3. Klicka i smöret i små tätningar och rör in den i tryffelsmeten.

4. Tillsätt Baileys och häll och låt tryffeln stelna i kastrullen på en sval pålats eller i kylen.

5. När tryffeln har stelnat så rullar du den till små bollar i önskad storlek. Rulla dem sedan i lite kakao.

6. Förvara sedan chokladtryffeln svalt i en tätslutande burk tills du ska avnjuta dem.